Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Jesień to taki okres, kiedy najwięcej u mnie gości ciast ze śliwkami.

Ciasta ucierane ze śliwkami, ciasta drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, tarty ze śliwkami i wiele  innych słodkości króluje na moim stole.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przygotowałam dla Was jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami – kruche z budyniową pianką i chrupiącą kruszonką.

Niesamowicie delikatne, chrupiące, łatwe i szybkie do zrobienia.

Gwarantuję, że kto spróbuje raz – ten z przyjemnością sięgnie po dokładkę.

Spróbujcie!

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna -2,5 szkl

* masło – 220 g

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* cukier puder – 3 łyżki

* żółtka – 5 szt

PIANKA BUDYNIOWA:

* białko – 5 szt

* cukier – 1 szkl

* cukier z wanilią – 1 łyżka

* mąka ziemniaczana – 80 g

* olej roślinny – 125 ml

DODATKOWO:

* śliwki – ok. 300 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHE CIASTO:

Wszystkie składniki wsypujemy razem, miksujemy na kruche ciasto ( możemy to zrobić oczywiście również ręcznie ).

Dzielimy na 2 części – większą i mniejszą. Większą ścieramy na spód blachy wysmarowane masłem i obsypanej bułką tartą, mniejszą mrozimy.

Starte ciasto lekko dociskamy, podpiekamy ok. 10 minut w 190C ( na złoto ), studzimy.

PIANKA BUDYNIOWA:

Śliwki myjemy, kroimy na pól.

Białka ubijamy, nie przerywając miksowania dodajemy cukier łyżka po łyżce oraz cukier waniliowy.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy olej ( nie przerywając miksowania ).

CAŁOŚĆ:

3/4 piany wyciągamy na zimny spód, układamy śliwki, przykrywamy pianą i ścieramy zmrożone, pozostałe kruche ciasto.

Pieczemy ok.35 minut w 190C.

Całkowicie studzimy!

Smacznego!

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów