Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Jesień to taki okres, kiedy najwięcej u mnie gości ciast ze śliwkami.
Ciasta ucierane ze śliwkami, ciasta drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, tarty ze śliwkami i wiele innych słodkości króluje na moim stole.
Dziś przygotowałam dla Was jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami – kruche z budyniową pianką i chrupiącą kruszonką.
Niesamowicie delikatne, chrupiące, łatwe i szybkie do zrobienia.
Gwarantuję, że kto spróbuje raz – ten z przyjemnością sięgnie po dokładkę.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
KRUCHE CIASTO:
* mąka pszenna -2,5 szkl
* masło – 220 g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* cukier puder – 3 łyżki
* żółtka – 5 szt
PIANKA BUDYNIOWA:
* białko – 5 szt
* cukier – 1 szkl
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* mąka ziemniaczana – 80 g
* olej roślinny – 125 ml
DODATKOWO:
* śliwki – ok. 300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUCHE CIASTO:
Wszystkie składniki wsypujemy razem, miksujemy na kruche ciasto ( możemy to zrobić oczywiście również ręcznie ).
Dzielimy na 2 części – większą i mniejszą. Większą ścieramy na spód blachy wysmarowane masłem i obsypanej bułką tartą, mniejszą mrozimy.
Starte ciasto lekko dociskamy, podpiekamy ok. 10 minut w 190C ( na złoto ), studzimy.
PIANKA BUDYNIOWA:
Śliwki myjemy, kroimy na pól.
Białka ubijamy, nie przerywając miksowania dodajemy cukier łyżka po łyżce oraz cukier waniliowy.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy olej ( nie przerywając miksowania ).
CAŁOŚĆ:
3/4 piany wyciągamy na zimny spód, układamy śliwki, przykrywamy pianą i ścieramy zmrożone, pozostałe kruche ciasto.
Pieczemy ok.35 minut w 190C.
Całkowicie studzimy!
Smacznego!