Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Kruche ciasto z owocami i bezą to taki klasyk ! Najczęściej przygotowywane z jabłkami, ale wrto wykorzystać do niego inne owoce.
Świetnie sprawdzają się śliwki. Polecam wypróbować kruche ciasto ze śliwkami i bezą.
Klasyczny kruchy spód, kwaskowate i aromatyczne śliwki oraz słodka beza. Ciasto idealne można by rzec.
Zróbcie, a na pewno nie pożałujecie...no chyba, że tego trzeciego zjedzonego kawałka, kiedy miało się skończyć na jednym ;)
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO
ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ
Składniki:
( na blachę prostokątną )
- 450 g mąki pszennej
- 3/4 szklanka cukru pudru + 1 szklanka do bezy
- 250 g zimnego masła
- 4 żółtka ( białka zostawić do bezy )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
Dodatkowo:
- około 1,5 kg sliwek
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Posiekać składniki nożem. Dodać żółtka oraz śmietanę lub jogurt i szybko zagnieść ciasto ( lub przygotować ciasto w malakserze ). Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/1. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Większą porcję włożyć na 40 minut do lodówki, drugą schować do zamrażarki.
Schłodzone ciasto ( to z lodówki ) rozwałkować i przełożyć do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć do dna, uformować niewysoki rant. Ciasto posypać bułką tartą.
Piec w 180 stopniach prze 10 - 15 minut.
W tym czasie przygotować bezę.
Ubić białka jaj ze szklanką cukru. Pianę upijać, aż stanie się gęsta i szklista, a cukier niemal zupełnie zniknie.
Ubitą pianę ułożyć na podpieczonych śliwkach.
Zmrożone kruche ciasto zetrzeć na tarce i posypać wierzch bezy.
Piec cisto przez 20 minut w 160 stopniach, potem zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Smacznego !