Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką
Dzień dobry :-) Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc zachęcam Was bardzo do wypróbowania tego ciasta. Jest rewelacyjne, tyle mogę powiedzieć. Znika szybciutko, robi się też szybko. Kruche ciasto, budyniowa pianka i truskawki. Przepis znalazłam tutaj (klik), polecam, naprawdę warto zrobić :-) Miłego piątku :-)
Blaszka: 23x33 cm
Składniki ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 250 g ziemnego masła
- 5 jajek L (do ciasta żółtka, białka do pianki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
- 5 białek
- 2 budynie truskawkowe bez cukru (2x40g)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Dodatkowo:
- truskawki
- cukier puder do posypania (niekoniecznie)
1. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 60% i 40%. Tą mniejszą część wkładamy do zamrażarki, a tą większą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.
2. W międzyczasie przygotowujemy piankę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się go, następnie dodajemy proszek budyniowy, miksujemy i na końcu zmniejszamy obroty, delikatnie wlewamy olej i miksujemy tylko do połączenia się składników.
3. Przygotowujemy sobie również truskawki, które kroimy na połówki.
4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika na gorąco wykładamy naszą piankę, układamy truskawki rozcięciem do góry, na truskawki na tarce o dużych oczkach ścieramy naszą drugą połowę ciasta, która chłodziła się w zamrażalniku. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu studzimy :-) Smacznego :-)