Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kruche, maślane warstwy, lekko kwaśny rabarbar, kawałki czekolady i puszysta budyniowa pianka przygotowana na bazie ubitych białek z dodatkiem kwaśnej śmietany oraz proszku budyniowego. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej!

To ciasto idealne na weekend, spotkania rodzinne czy po prostu do kawy. Przepis jest prosty i sprawdzony, w sam raz by przygotować je o tej porze roku.

To ciasto świetnie łączy klasykę z nutą nowoczesności. Spróbuj raz, a na pewno wrócisz do niego w kolejnym sezonie na rabarbar.

Na blogu znajdziesz też przepis na ciasto z rabarbarem i kisielową pianką, migdałowe ciasto z rabarbarem i malinami, czy ciasto maślankowe z rabarbarem. Jeśli interesują Cię ciasta z innymi owocami, koniecznie wypróbuj ciasto ze śliwkami i budyniową pianką czy ciasto z malinami.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką:

  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szkl. cukru (podzielone na 1/2 szkl. do ciasta i 1 szkl. do masy)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 6 jajek
  • 700 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 150 g czekolady (najlepiej gorzka dla przełamania smaku, ale może być też gorzka na pół z mleczną)
  • rabarbar (250-270 g już po obraniu i odkrojeniu końcówek) + 3 łyżki cukru pudru

 

Jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką?

 

Rabarbar: Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oczyszczony rabarbar kroimy na około 2-3 cm kawałki. Posypujemy 3 łyżkami cukru pudru i odstawiamy na czas przygotowania ciasta kruchego.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po tym czasie zlewamy zebraną w misce wodę.

Przygotowanie ciasta: Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na stolnicę przesiewamy mąkę a następnie dodajemy zimne masło, starte lub posiekane na tarce. Całość siekamy nożem, aż składniki się połączą.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy ½ szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. Szybko zagniatamy gładkie, jednolite ciasto.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdyby ciasto wyszło „suche” i nie chciało ładnie się połączyć, można dodać do niego łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany 18%.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Połączone ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach: 2/3 i 1/3. Każdą część owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Przygotowanie bazy: Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Większą część schłodzonego ciasta (2/3) ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio nad blaszką (21 × 32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie.

Przygotowanie masy: Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy 1 szklankę cukru, cały czas miksując, aż masa stanie się błyszcząca i sztywna.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy do połączenia.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następnie partiami dodajemy gęstą, kwaśną śmietanę. Delikatnie mieszamy szpatułką, aż do połączenia (mieszamy delikatnie, by nie rozbić struktury białek).

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na koniec do piany dodajemy posiekaną czekoladę, znów delikatnie mieszamy.

Składanie i pieczenie: Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Połowę masy wykładamy na przygotowany spód z ciasta.

Dajemy odsączony rabarbar i przykrywamy go pozostałą masą.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wierzch ścieramy pozostałą (1/3) część schłodzonego ciasta.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i pieczemy przez ok. 45–50 minut, aż wierzch się zrumieni.

Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów