Kruche ciasto z czereśniami i włoską bezą

Zdjęcie - Kruche ciasto z czereśniami i włoską bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z czereśniami i włoską bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z czereśniami i włoską bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z czereśniami i włoską bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z czereśniami i włoską bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g czereśni
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 80 g mąki krupczatki
  • 30 ml śmietany 18%
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie

Kruche ciasto:

Mąki pszenną i krupczatkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, 20 g cukru i szczyptą soli.

Dodajemy olej, 1 jajko i 2 żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Jeśli zbytnio się kruszy, dodajemy 1-2 łyżki wody. Zawijamy w folię i schładzamy przez 30 minut.

Schłodzone kruche ciasto wałkujemy dość cienko i wykładamy na blachę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w temp. 190ºC na złoty kolor.

Czereśnie:

Czereśnie drylujemy. Gotujemy je z 30 g cukru na niewielkim ogniu, aż puszczą sok. Zalewamy je mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody i gotujemy, mieszając przez 1 minutę. Studzimy.

Na przestudzony spód wykładamy czereśnie.

Beza włoska:

150 g cukru zalewamy 30 ml wody i gotujemy syrop na niewielkim ogniu do uzyskania temperatury 120ºC.

Gdy temperatura syropu cukrowego zbliża się do 100ºC, zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.

Do ubitych białek dodajemy gorący syrop o temperaturze 120ºC, wlewając go wąską strużką.

Po dodaniu całego syropu kontynuujemy ubijanie do momentu, aż beza będzie chłodna.

Wykładamy bezę na czereśnie i opalamy palnikiem kuchennym lub wstawiamy pod mocno rozgrzany grill. 


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy