Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Kruche babeczki z pastą z bryndzy
Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą z bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą z bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą z bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą z bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 jajko (65 g)
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki (1,5 g)
  • 1/3 łyżeczki soli (1 g)
na nadzienie:
  • 125 g bryndzy
  • 125 g szprotek w oleju
  • 3 rzodkiewki (40 g)
  • 1 jajko (65 g)
  • 20 g miękkiego masła
  • do smaku: sól, pieprz, chili
Przygotowanie

Ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, nie wyrabiając zbyt długo. Przygotowane ciasto w postaci kuli zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce.


Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i z kuli odrywać po kawałku. Każdy kawałek cienko rozwałkować. Takim rozwałkowanym ciastem wyklejać foremki, dociskając ciasto do formy (jeśli wystaje, to nadmiar oderwać). Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut, aż będą złotobrązowe. Wystudzić.


Nadzienie:

Jajko ugotować na twardo, wystudzić i drobno pokroić. Szprotki wyjąć z puszki (bez oleju) i na talerzu rozdrobnić widelcem. Bryndzę również rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce i wymieszać z miękkim masłem. Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę.


Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Przygotowaną pastę przy pomocy szprycy nakładać do upieczonych, kruchych babeczek.



Przepis pochodzi z atinabc.blox.pl

Kategorie przepisów