Kruche babeczki z pastą twarogowo-rybną

Kruche babeczki z pastą twarogowo-rybną
Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą twarogowo-rybną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 jajko (65 g)
  • ½ łyżeczki czarnuszki (1½ g)
  • ⅓ łyżeczki soli (1 g)
na nadzienie:
  • 200 g białego sera tłustego
  • 200 g wędzonej makreli
  • 1 mała cebula (60 g) szczypiorek (5 g)
  • 1 średni ogórek kiszony (80 g)
  • do smaku: sól, pieprz, chili
Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.


Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki. Z kuli odrywać po kawałku ciasta i każdy kawałek cienko rozwałkować. Następnie rozwałkowanym ciastem wyklejać foremki. Ciasto docisnąć do formy, a jego nadmiar oderwać. Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 min., aż będą złotobrązowe. Wystudzić.


Makrelę obrać ze skóry i ości, a mięso przełożyć na talerz i rozdrobnić widelcem. Ser rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce. Ogórek pokroić w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno pokroić.


Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Przygotowaną pastę przy pomocy szprycy nakładać do upieczonych, kruchych babeczek.



Przepis pochodzi z atinabc.blox.pl

Kategorie przepisów