Kruche babeczki z pastą łososiową

Kruche babeczki z pastą łososiową
Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą łososiową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą łososiową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą łososiową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 125 g mąki
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
na pastę:
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie

Ciasto:

Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Zrobić w środku wgłębienie. Wbić żółtka i wsypać sól. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.


Metalowe foremki do babeczek wysmarować dokładnie margaryną.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15 min w temp. 190°C. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek na kratę kuchenną i wystudzić.


Farsz:

Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt, musztardę i posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Nakładać porcje pasty do środka babeczek. Udekorować natką pietruszki.


Porada:

Babeczki można upiec kilka dni wcześniej. Trzymać w chłodnym miejscu, przykryte ściereczką.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów