Kruche babeczki z pastą łososiową

Kruche babeczki z pastą łososiową



Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą łososiową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Dziś rozpoczynam publikację świątecznych przepisów przygotowanych we współpracy z ZT „Kruszwica”, producentem oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, oleju Kujawskiego ze smakiem i margaryny Palma. Przepisy te znalazły się w świątecznej książce kucharskiej wydanej w formie E-booka, którą można pobrać na stronie Zpierwszegotłoczenia.pl, a także klikając w banerek w bocznej szpalcie. Książka zawiera 50 przepisów z pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania główne, ciasta, desery i napoje. Serdecznie zapraszam do lektury.
Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą łososiową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jako pierwszy zaprezentuję przepis na kruche babeczki wypełnione pastą z wędzonego łososia będące nie tylko doskonałą przystawką, ale również ozdobą naszego wigilijnego stołu. Niezwykle kruche wręcz rozpływające się w ustach ciasto idealnie się komponuje z delikatnym nadzieniem łososiowym.”
Zdjęcie - Kruche babeczki z pastą łososiową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kruche babeczki z pastą łososiową (przepis własny)
Składniki na 10 porcji

Ciasto: 125g mąki
100g margaryny PALMA z Kruszwicy
1 żółtko
0,5 łyżeczki soli
Pasta: 200g wędzonego łososia
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
sól pieprz
natka pietruszki do dekoracji

WYKONANIE:
CIASTO Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Zrobić w środku wgłębienie. Wbić żółtka i wsypać sól. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Metalowe foremki do babeczek wysmarować dokładnie margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3mm. Wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 15min w temp. 190°C. Wyjąć z foremek zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzić.
FARSZ Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt, musztardę i posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Nakładać porcje pasty do środka babeczek. Udekorować natką pietruszki.
Babeczki można upiec kilka dni wcześniej. Trzymać w chłodnym miejscu przykryte ściereczką i napełnić farszem w dniu podania.

Smacznego :)
Aronia
Wpis zawiera lokowanie produktu

Kategorie przepisów