Krucha tarta z dynią i czekoladą

Krucha tarta z dynią i czekoladą

Ostatnio, przygotowując inny przepis, została mi spora ilość dyniowego purée. Zastanawiałem się, jak je wykorzystać, żeby też specjalnie się nie narobić i wpadłem na pomysł przygotowania takiej prostej tarty z czekoladową dekoracją, przypominającą pajęczynę – w sam raz na nadchodzące Halloween! Chociaż tak naprawdę sprawdzi się po prostu jako idealne jesienne ciacho. Ta krucha tarta z dynią i czekoladą jest ultra prosta w przygotowaniu i przepyszna!

Przygotowując ten przepis, zależało mi, aby to było coś zupełnie odmiennego od klasycznej pumpkin pie. Chciałem, aby nadzienie było na maksa dyniowe i zachowało swój apetyczny pomarańczowy kolor. Dlatego wpadłem na pomysł przygotowania dyniowego karmelu, tudzież kajmaku, bo konsystencją w sumie najbardziej go przypomina. Najpierw zrobiłem gęsty karmelowy sos z brązowego cukru, masła oraz śmietanki, a następnie połączyłem go z purée z pieczonej dyni Hokkaido. Aby nieco złamać słodycz, dodałem odrobinę soli morskiej i całość podkręciłem dużą szczyptą mielonego kardamonu. Wyszło naprawdę pysznie! Celowo nie dodałem więcej korzennych przypraw, aby nie zakłócić smaku karmelu oraz dyni. Nadzienie smakuje niczym słodki dyniowy krem i aż trudno się powstrzymać, aby go nie wyjeść przed wyłożeniem na kruchy spód. 😉 Na dniach z pewnością zrobię kolejną porcję!

Gotowe nadzienie dobrze zastyga po schłodzeniu, dzięki solidnej porcji masła. Wierzch ozdobiłem gorzką i białą czekoladą, formując przy pomocy wykałaczki prosty wzór pajęczyny. Ale oczywiście możecie postawić tutaj na inną dekorację lub całkiem z niej zrezygnować. Gorzka czekolada fajnie równoważy słodycz nadzienia. Myślę, że ta krucha tarta z dynią i czekoladą Was miło zaskoczy. Spróbujcie koniecznie!

Zdjęcie - Krucha tarta z dynią i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na Kruchą tartę z dynią i czekoladą:

Kruche ciasto:

  • 210 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g skrobi
  • 115 g zimnego masła
  • 2 żółtka (50 g)

 

Nadzienie dyniowe:

  • 250 g purée z dyni (użyłem Hokkaido)*
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietany 30 %
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu (lub cynamonu)
  • spora szczypta soli morskiej

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (60-70% kakao)
  • 50 g białej czekolady
  • 30+15 ml oleju rzepakowego

 

Jak przygotować kruchą tartę z dynią i czekoladą?

Kruche ciasto

  1. Mąkę, skrobię oraz cukier puder przełóż do dzieży miksera. Krótko wymieszaj.
  2. Dodaj posiekane masło i miksuj całość na najwolniejszych obrotach przy pomocy łopatki, aż masa będzie wyglądała niczym piasek. Dodaj żółtka i ciasto jeszcze krótko wyrabiaj do połączenia.
  3. Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw je do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm bezpośrednio na papierze do pieczenia. A następnie przełóż na formę na tartę o średnicy ok. 20-24 cm. Delikatnie dociśnij, nadmiar ciasta odkrój nożem.
  5. Wierzch tarty pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez 20 minut, zdejmij obciążenie wraz z papierem i piecz przez kolejne 15 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

 

Nadzienie dyniowe

  1. Do rondelka wsyp cukier, wrzuć masło i wlej śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru.
  2. Do przygotowanego karmelu dodaj purée z dyni i dokładnie wymieszaj. Masę podgrzewaj jeszcze na małej mocy przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Dodaj kardamon oraz sól i wymieszaj.
  3. Masę przelej na upieczony kruchy spód i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki celem stężenia.

 

Polewa czekoladowa

  1. Obie czekolady roztop osobno w kąpieli wodnej. Do gorzkiej czekolady dodaj 30 ml oleju, a do białej 15 ml.
  2. Gorzką czekoladę wylej na masę dyniową i delikatnie przechylając foremką, pokryj nią cały wierzch.
  3. Białą czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego i natnij go, aby otrzymać otwór o średnicy 2 mm. Z czekolady uformuj ślimak na wierzchu tarty. Następnie wykałaczką zgarnij czekoladę w równych odstępach, zaczynając od środka i przesuwając ją w prostej linii na zewnątrz, formując pajęczynę. (Pokazałem to na filmie poniżej).
  4. Tartę wstaw do lodówki, aby polewa zastygła. Przed krojeniem tartę wyjmij na ok. 30 minut, aby nieco się ogrzała.

UWAGI

*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze cząstki dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około 30 minut). Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy, a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, zmiksuj ją na purée.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Jak uformować wzór pajęczyny z czekolady? Zdjęcie - Krucha tarta z dynią i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krucha tarta z dynią i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów