Krucha tarta z dynią i czekoladą
Ostatnio, przygotowując inny przepis, została mi spora ilość dyniowego purée. Zastanawiałem się, jak je wykorzystać, żeby też specjalnie się nie narobić i wpadłem na pomysł przygotowania takiej prostej tarty z czekoladową dekoracją, przypominającą pajęczynę – w sam raz na nadchodzące Halloween! Chociaż tak naprawdę sprawdzi się po prostu jako idealne jesienne ciacho. Ta krucha tarta z dynią i czekoladą jest ultra prosta w przygotowaniu i przepyszna!
Przygotowując ten przepis, zależało mi, aby to było coś zupełnie odmiennego od klasycznej pumpkin pie. Chciałem, aby nadzienie było na maksa dyniowe i zachowało swój apetyczny pomarańczowy kolor. Dlatego wpadłem na pomysł przygotowania dyniowego karmelu, tudzież kajmaku, bo konsystencją w sumie najbardziej go przypomina. Najpierw zrobiłem gęsty karmelowy sos z brązowego cukru, masła oraz śmietanki, a następnie połączyłem go z purée z pieczonej dyni Hokkaido. Aby nieco złamać słodycz, dodałem odrobinę soli morskiej i całość podkręciłem dużą szczyptą mielonego kardamonu. Wyszło naprawdę pysznie! Celowo nie dodałem więcej korzennych przypraw, aby nie zakłócić smaku karmelu oraz dyni. Nadzienie smakuje niczym słodki dyniowy krem i aż trudno się powstrzymać, aby go nie wyjeść przed wyłożeniem na kruchy spód. 😉 Na dniach z pewnością zrobię kolejną porcję!
Gotowe nadzienie dobrze zastyga po schłodzeniu, dzięki solidnej porcji masła. Wierzch ozdobiłem gorzką i białą czekoladą, formując przy pomocy wykałaczki prosty wzór pajęczyny. Ale oczywiście możecie postawić tutaj na inną dekorację lub całkiem z niej zrezygnować. Gorzka czekolada fajnie równoważy słodycz nadzienia. Myślę, że ta krucha tarta z dynią i czekoladą Was miło zaskoczy. Spróbujcie koniecznie!

Składniki na Kruchą tartę z dynią i czekoladą:
Kruche ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 20 g skrobi
- 115 g zimnego masła
- 2 żółtka (50 g)
Nadzienie dyniowe:
- 250 g purée z dyni (użyłem Hokkaido)*
- 100 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 50 ml śmietany 30 %
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu (lub cynamonu)
- spora szczypta soli morskiej
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady (60-70% kakao)
- 50 g białej czekolady
- 30+15 ml oleju rzepakowego
Jak przygotować kruchą tartę z dynią i czekoladą?
Kruche ciasto
- Mąkę, skrobię oraz cukier puder przełóż do dzieży miksera. Krótko wymieszaj.
- Dodaj posiekane masło i miksuj całość na najwolniejszych obrotach przy pomocy łopatki, aż masa będzie wyglądała niczym piasek. Dodaj żółtka i ciasto jeszcze krótko wyrabiaj do połączenia.
- Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw je do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm bezpośrednio na papierze do pieczenia. A następnie przełóż na formę na tartę o średnicy ok. 20-24 cm. Delikatnie dociśnij, nadmiar ciasta odkrój nożem.
- Wierzch tarty pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez 20 minut, zdejmij obciążenie wraz z papierem i piecz przez kolejne 15 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Nadzienie dyniowe
- Do rondelka wsyp cukier, wrzuć masło i wlej śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru.
- Do przygotowanego karmelu dodaj purée z dyni i dokładnie wymieszaj. Masę podgrzewaj jeszcze na małej mocy przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Dodaj kardamon oraz sól i wymieszaj.
- Masę przelej na upieczony kruchy spód i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki celem stężenia.
Polewa czekoladowa
- Obie czekolady roztop osobno w kąpieli wodnej. Do gorzkiej czekolady dodaj 30 ml oleju, a do białej 15 ml.
- Gorzką czekoladę wylej na masę dyniową i delikatnie przechylając foremką, pokryj nią cały wierzch.
- Białą czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego i natnij go, aby otrzymać otwór o średnicy 2 mm. Z czekolady uformuj ślimak na wierzchu tarty. Następnie wykałaczką zgarnij czekoladę w równych odstępach, zaczynając od środka i przesuwając ją w prostej linii na zewnątrz, formując pajęczynę. (Pokazałem to na filmie poniżej).
- Tartę wstaw do lodówki, aby polewa zastygła. Przed krojeniem tartę wyjmij na ok. 30 minut, aby nieco się ogrzała.
UWAGI
*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze cząstki dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około 30 minut). Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy, a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, zmiksuj ją na purée.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Jak uformować wzór pajęczyny z czekolady?
