Krucha tarta z bobem, frankfurterką i koperkiem
Wspaniałe, lekkie danie. Choć na cieście maślanym, kruchym, to jest to dość lekkie danie. Taką tartę możesz sobie przygotować wieczorem i na drugi dzień zabrać do pracy lub na piknik. Jeśli chodzi o dodatki, to mamy tu duże pole do popisu. Możemy dodać bardzo wiele dodatków takich jak: papryka, szynka, pieczarki, albo zrobić według mojego przepisu i mojej wizji.
Wcześniej już robiłam pyszną tartę z: marchewką i kurczakiem albo tartę serową
Polecam zapoznać się z tymi przepisami.
Porcji: dwie tarty o średnicy: 15cm
Składniki:
Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
120 g masła
3 żółtka
szczypta soli
Farsz:
1 1/2 szklanki ugotowanego, obranego ze skórki bobu
2 jajka
1 żółtko
250 ml śmietany kremówki
3 frankfurterki, pokrojone na mniejsze kawałki
250 g sera żółtego/mozzarelli
2 łyżki świeżego koperku
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Nastaw piekarnik na 180C i przygotuj dwie małe lub jedną dużą blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wsyp mąkę do misy od miksera i dodaj kawałki masła, sól i zacznij ucierać na średnich obrotach, aż uzyskasz ciasto w formie bułki tartej. Dodaj żółtka i ponownie ucieraj, aż ciasto zacznie formować się w kulę. Jeśli będzie problem z formowaniem, dodaj 1 łyżkę lodowatej wody.
- Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formy. Piecz około 10 minut, lub do zarumienienia.
Farsz:
- W misce lekko ubij jajka, żółtka i śmietankę. Dodaj bób, kiełbaskę i koperek. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą chilli.
- Dodaj ser. Wymieszaj.
- Wylej przygotowany farsz na podpieczone spody i z powrotem włóż do piekarnika i piecz około 20 minut.