Krówka z Delicjami – popisowe ciasto bez pieczenia
Moja mama znów szaleje w kuchni.
Tym razem postawiła nie naciacho z sezonowymi owocami, tak jak ostatnio, a na ciacho z pysznym kremem krówkowym i delicjami.
Dawno nie było tu takiego przepisu na blogu, a gwarantuję Wam, że zrobi furorę!
Krówka z Delicjami to połączenie pysznego kremu krówkowego ze słodkimi delicjami, które na bank zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości.
Ciacho jest bardzo łatwe w przygotowaniu – zajmie to tylko kilkanaście minut.
Będzie idealny pomysłem na weekendowe wypieki.
Koniecznie spróbujcie i zaglądnijcie też na mojego Instagrama – tam też znajdziecie mnóstwo pyszności!
INSTAGRAM: ostranaslodko
SKŁADNIKI:
* biszkopty podłużne – 200 g
* delicje truskawkowe – 250 g
* śmietanka 30% słodka – 600 ml
* cukier puder – 1 czubata łyżka
* jogurt grecki – 200 g
* masa krówkowa – 250 g
* żelatyna – 2 łyżki ( 8 g )
* galaretka truskawkowa – 2 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
2 galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy.
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody, mieszamy, odstawiamy.
Na dnie formy układamy biszkopty, nasączamy herbatą.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
Do ubitej dodajemy jogurt grecki, dokładnie miksujemy
Jogurt grecki nie powinien być zbyt zimny, bo masa zacznie zbyt szybko tężeć.
Wkładam pół puszki masy krówkowej, mieszamy do połączenia.
Pod koniec miksowania wlewamy żelatynę ( hartując wcześniej ) .
Jeszcze chwilę miksujemy.
Połowę kremu od razu wylewamy na biszkopty.
Wykładamy delicje jedna obok drugiej.
Wlewamy resztę masy śmietanowej, wyrównujemy, wkładamy do lodówki.
Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę.
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!
Zobaczcie też inne wypieki mojej Mamy na blogu!