Kromki bagietki smażone w cieście jajeczno-serowym
Dziś pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Chleb w jajku zna pewnie większość z Was. Ci, którzy robią go od czasu do czasu, pewnie zgodzą się ze mną, że zdecydowanie lepszy smak uzyskamy z wykorzystania takiego starszego, 2 dniowego pieczywa, niż takiego prosto z piekarni.
Tym razem chleb w jajku w wersji nieco bardziej rozbudowanej. Mamy tutaj nie samo jajko rozbełtane z przyprawami, ale coś na wzór ciasta, w którym moczy się chleb. Czy lepsze to od podstawowej wersji? Ja mam do tamtej sentyment, więc jak dla mnie niekoniecznie, ale… oceńcie sami.
Składniki na kromki bagietki smażone w cieście jajeczno-serowym:
- 1 czerstwa bagietka paryska
- 4 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 130 g żółtego sera np gouda
- szczypta mielonej papryki
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki masła klarowanego
Jak zrobić kromki bagietki smażone w cieście jajeczno-serowym?
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki,
W naczyniu umieszczamy jajka, jogurt oraz mąkę, mieszamy. Dodajemy ser, natkę oraz przyprawy i raz jeszcze wszystko mieszamy. Powinniśmy otrzymać w miarę gęstą masę.
Bagietkę kroimy na około 1,5 cm kromki (najlepiej lekko po ukosie, wówczas kromki będą większe). Zanurzamy je w przygotowanym cieście jajeczno-serowym.
Smażymy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym
inspiracja – pyszności
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym