Krokiety ziemniaczane z serem i grzybami

Krokiety ziemniaczane z serem i grzybami
Zdjęcie - Krokiety ziemniaczane z serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety ziemniaczane z serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety ziemniaczane z serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety ziemniaczane z serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krokiety ziemniaczane z serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 700 g ziemniaków
  • 100 g żółtego sera, np. cheddar
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g bułki tartej
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia (ok. 100 ml)
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki.


Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, a gdy napęcznieją i zmiękną, drobno kroimy.

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Grzyby podsmażamy na niewielkiej ilości Kujawskiego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dodajemy do ziemniaków.


Dodajemy 1 jajko, starty ser i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy dokładnie.


Z masy formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.


Smażymy krokiety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów