Krokiety z farszem z zielonej soczewicy i pieczarek z olejem

Krokiety z farszem z zielonej soczewicy i pieczarek z olejem

Zdjęcie - Krokiety z farszem z zielonej soczewicy i pieczarek z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krokiety z farszem z zielonej soczewicy i pieczarek na oleju Kujawski z ziołami “Rozmaryn, oregano, bazylia”.

Składniki na krokiety z farszem z zielonej soczewicy i pieczarek z olejem:

Naleśniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego (1 szklanka)
  • 200 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Rozmaryn, oregano, bazylia”

Farsz do krokietów:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 250 g pieczarek
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z ziołami “Rozmaryn, oregano, bazylia”
  • sól, pieprz

Panierka do krokietów:

  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2-3 łyzki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

Jak zrobić krokiety z farszem z zielonej soczewicy i pieczarek z olejem?

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 jajka, mleko, wodę gazowaną, szczyptę soli oraz 2 łyżki oleju. Miksujemy do połączenia, tak aby nie było grudek i ciasto naleśnikowe odstawiamy “do odpoczęcia” na przynajmniej 15 minut.

Nagrzewamy patelnię i za pomocą chochli wylewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy, aby pokryło całą patelnię (do krokietów lepiej zrobić grubsze naleśniki). Po chwili smażenia przewracamy na drugą stronę.

Powtarzamy robiąc resztę naleśników, aż wykorzystamy całe ciasto.

Zieloną soczewicę umieszczamy w rondelku, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy, aż będzie miękka i wchłonie płyn.

Cebulę, czosnek oraz pieczarki kroimy i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, aż zmiękną i zmniejszą objętość. Wtedy na patelnię dodajemy ugotowaną soczewicę oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i podgrzewamy razem chwilę.

Na każdym naleśniku rozprowadzamy porcję przygotowanego farszu z zielonej soczewicy i pieczarek tj. 1-2 łyżki. Zawijamy boki naleśnika i zwijamy w rulon. Powtarzamy z pozostałymi naleśnikami.

Przygotowujemy dwa talerzyki. Na jeden wbijamy i roztrzepujemy jajka, na drugi sypiemy porcję bułki tartej. Każdy z zawiniętych naleśników moczymy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krokiety z farszem z zielonej soczewicy i pieczarek z obu stron.

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudny

Kategorie przepisów