Krokiety z farszem jajecznym
Przepis na krokiety z farszem jajecznym opracowany został na 10 sztuk krokietów.
Czy wiecie, że do produkcji oleju Kujawskiego wybierane są tylko nasiona rzepaku spełniające rygorystyczne wymagania jakościowe? Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K. Idealnie nadaje się do smażenia, dzięki niemu potrawy się nie przypalają.
Składniki na krokiety z farszem jajecznym:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 szczypta soli
Farsz:
- 10 jajek
- 1 cebula dymka (mała)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3-4 sztuki suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 2 jajka + bułka tarta do panierowania
- oleju rzepakowy Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia krokietów
Jak smażyć krokiety z farszem jajecznym?
Do miski wkładamy mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka, rzepakowy olej Kujawski oraz sól. Wszystko razem miksujemy.
Smażymy naleśniki na patelni lekko natłuszczonej olejem Kujawskim.
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Po wystudzenia jajka należy obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, suszone pomidory oraz pokrojony świeży szczypiorek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy najpierw boki, a następnie rolujemy od dołu. Tak przygotowane krokiety należy obtoczyć w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia. Krokiety z farszem jajecznym smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Liczba porcji:5
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudne