Krokiety z farszem jajecznym

Krokiety z farszem jajecznym

Zdjęcie - Krokiety z farszem jajecznym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na krokiety z farszem jajecznym opracowany został na 10 sztuk krokietów.

Czy wiecie, że do produkcji oleju Kujawskiego wybierane są tylko nasiona rzepaku spełniające rygorystyczne wymagania jakościowe? Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K. Idealnie nadaje się do smażenia, dzięki niemu potrawy się nie przypalają.

 

Składniki na krokiety z farszem jajecznym:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 szczypta soli

Farsz:

  • 10 jajek
  • 1 cebula dymka (mała)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3-4 sztuki suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 2 jajka + bułka tarta do panierowania
  • oleju rzepakowy Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia krokietów

Zdjęcie - Krokiety z farszem jajecznym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak smażyć krokiety z farszem jajecznym?

Do miski wkładamy mąkę pszenną, mleko, wodę, jajka, rzepakowy olej Kujawski oraz sól. Wszystko razem miksujemy.

Smażymy naleśniki na patelni lekko natłuszczonej olejem Kujawskim.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Po wystudzenia jajka należy obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, suszone pomidory oraz pokrojony świeży szczypiorek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy najpierw boki, a następnie rolujemy od dołu. Tak przygotowane krokiety należy obtoczyć w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia. Krokiety z farszem jajecznym smażymy na złoty kolor z każdej strony.

 

Liczba porcji:5
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów