Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

Poprzedni przepis na buraczane krokiety z boczniakami tak bardzo przypadł Wam do gustu, że postanowiłem podzielić się jeszcze jednym pomysłem na podobne danie zainspirowane przystawką z bistra Młoda Polska. Tym razem naleśniki postanowiłem zabarwić na zielono liśćmi młodego szpinaku. Dzięki czemu wyglądają bardzo wiosennie i apetycznie. Do farszu ponownie użyłem boczniaków podsmażonych na cebuli i doprawionych sosem sojowym oraz sera cheddar, jednakże kapustę pekińską podmieniłem na własnoręcznie ukiszone kimchi, co sprawia, że zyskują one jeszcze więcej smaku umami i przyjemnej delikatnej pikanterii. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć gotowego kimchi ze sklepu, ale to domowe nadaje im jeszcze więcej charakteru. Dlatego gorąco zachęcam, aby spróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu kapusty kiszonej po koreańsku. ?

Moje krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar pokryłem panierką panko, czyli japońską bułką tartą, która dodaje daniu fajny element chrupkości. Tym razem zaryzykowałem i nie smażyłem ich na głębokim oleju, tylko upiekłem w piekarniku. Wprawdzie wtedy panko nie zyskuje jednolitego złotego koloru, ale nadal przyjemnie chrzęści pomiędzy zębami, więc jeśli preferujecie lżejszą kuchnię, to spokojnie możecie ten patent wypróbować. Krokiety można również tradycyjnie usmażyć, albo nie panierować ich wcale, tylko podpiec w piekarniku, aby ser cheddar użyty w farszu mógł się roztopić. Możliwości jest więc sporo i w każdej konfiguracji z pewnością będzie pysznie. ?

Zdjęcie - Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

Ilość porcji: 8-12 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina

SKŁADNIKI

Naleśniki:

 

Farsz:

  • 500 g boczniaków
  • 250 g kimchi, np. domowego z tego przepisu
  • 1 duża cebula
  • 100 g sera cheddar
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól do smaku

 

Panierka:

  • 2 jajka
  • ok. 3 łyżki mąki
  • ok. szklanka panko (japońskiej bułki tartej)
  • 1 l oleju do smażenia (opcjonalnie, krokiety można upiec w piekarniku)

PRZYGOTOWANIE

Naleśniki

  1. Naleśniki przygotuj z przepisu na naleśniki szpinakowe. Z podanych proporcji możesz usmażyć 12 małych naleśników o średnicy ok. 20 cm lub 8 dużych o średnicy 26 cm.

 

Farsz

  1. Na patelni rozgrzej masło i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż do złotego koloru.
  2. Boczniaki pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnie. Smaż, aż nabiorą rumieńców, a cała woda odparuje.
  3. Kolejno wlej sos sojowy i dopraw całość dużą ilością pieprzu oraz solą do smaku. Boczniaki odstaw do wystudzenia.
  4. Kimchi lekko odciśnij z nadmiaru płynu i pokrój. Połącz z boczniakami.
  5. Ser cheddar zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z resztą przestudzonego farszu.

  Krokiety

  1. Na środek każdego naleśnika nałóż po około 2-3 łyżki farszu. Dwa przeciwległe boki złóż do środka tak, aby nadzienie nie wyleciało i zwiń krokiety.
  2. Wszystkie naleśniki obtocz w niewielkiej ilości mąki.
  3. Jajka roztrzep widelcem i kolejno obtaczaj w nich naleśniki, a następnie panieruj je w panko.
  4. Krokiety ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut, aż nabiorą rumieńców, obracając je połowie czasu na drugą stronę. Krokiety możesz również usmażyć na rozgrzanym do ok. 160°C oleju do złotego koloru.

Zdjęcie - Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów