Krokiety nadziewane farszem z szynką, jajkiem, szczypiorkiem oraz serem
Składniki:
Naleśniki:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szkl mleka
- 1 i 1/2 szkl wody gazowanej
- 2 1/2 szkl mąki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 5 jajek
- 100g szynki
- 100g tartego sera żółtego
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- olej Kujawski 3 ziarna
- 1 jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do miski i miksujemy na gładki ciasto. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Ciasto smażymy z obu stron na złoty kolor.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. Szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy drobno. Dorzucamy ser i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na usmażone naleśniki wykładamy po 2-3 łyżki nadzienia. Brzegi naleśników zawijamy do środka , po czym naleśniki rolujemy, formując krokiety.
Obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia.