Krokiety nadziewane farszem z szynką, jajkiem, szczypiorkiem oraz serem

Krokiety nadziewane farszem z szynką, jajkiem, szczypiorkiem oraz serem

Zdjęcie - Krokiety nadziewane farszem z szynką, jajkiem, szczypiorkiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Naleśniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • 1 i 1/2 szkl wody gazowanej
  • 2 1/2 szkl mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 5 jajek
  • 100g szynki
  • 100g tartego sera żółtego
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej Kujawski 3 ziarna
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Zdjęcie - Krokiety nadziewane farszem z szynką, jajkiem, szczypiorkiem oraz serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do miski i miksujemy na gładki ciasto. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Ciasto smażymy z obu stron na złoty kolor.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. Szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy drobno. Dorzucamy ser i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na usmażone naleśniki wykładamy po 2-3 łyżki nadzienia. Brzegi naleśników zawijamy do środka , po czym naleśniki rolujemy, formując krokiety.

Obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia.

Kategorie przepisów