Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii
Składniki na krokiety ziemniaczane:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 100 g długodojrzewającego sera
- 500 ml oleju Kujawskiego do smażenia
- 4 jajka
- Koperek,
- Pieprz, sól
- Gałka muszkatołowa
- Bułka tarta do panierowania
na sos z kumpiaka i szałwii:
- 100 g + kilka plasterków kumpiaka
- Olej Kujawski z czosnkiem
- 250 ml śmietany 36%
- Świeże listki szałwii
- Olej Kujawski z Pomidorami, czosnkiem i bazylią
Przygotowanie
Na oleju Kujawskim z czosnkiem przesmaż pokrojony kumpiak. Kiedy lekko będzie podrumieniony, dodaj śmietanę i szałwię. Dopraw solą i pieprzem. Pozostały kumpiak usmaż na głębokim tłuszczu do uzyskania chrupiących chipsów. Podobnie postępujemy z listkami szałwii.
Na talerz wyłóż sos z kumpiaka, ułóż krokieciki ziemniaczane. Danie udekoruj chrupiącym kumpiakiem i szałwią oraz posyp świeżo mielonym pieprzem. Na końcu danie skrop olejem Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Produkcja: Kuchnia+