Kremowy deser z owocami

Zdjęcie - Kremowy deser z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTo jest bardzo prosty i zarazem bardzo wykwintny deser typu custard lub jak kto woli zabaglione, którego nauczyłam się robić jak pracowałam we włoskiej restauracji w Stanach. Restauracja w owym czasie starała się pozyskać czwartą gwiazdkę, toteż zatrudniła nowego szefa kuchni, który wprowadził ten deser do menu. Amerykanie się nim zajadali, stał się jednym z ulubionych i kosztował wtedy pamiętam $6 za porcję. Dość kosztownie, a tak śmiesznie łatwo można go samemu zrobić, przy bardzo niskim nakładzie budżetu domowego. Popisowy deser na spodziewaną wizytę kilku znajomych.

Krem ten lubię podawać z owocami. Doskonale pasują do tego owoce miękkie jak nektarynki, truskawki, brzoskwinie. We włoskiej restauracji podawali go często z suszonymi figami namoczonymi w winie Porto - super. Ale też z truskawkami całkiem nieźle gościom smakowało.

Na 3 - 4 osoby:
- 3 żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać później na np. bezy)
- 1,5 łyżki cukru (ja biorę brązowy, ale w oryginalnym przepisie jest biały)
- około 50 ml ulubionego alkoholu
(może to być likier o dowolnym smaku: np. amaretto lub kawowy, wódka, wino - oryginalnie jest mowa o Porto - lub whisky)
- około 200 ml śmietany kremówki
(śmietana kremówka nie stanowi tutaj istotnego składnika, bo krem będzie dobry i bez niej ale skoro ma to być deser popisowy, warto dodać mu puszystości)

Jak już wspomniałam, deser ten powinno podawać się z owocami, których cierpki smak zrównoważy słodkość masy kremowej. Ja użyłam w tym wypadku nektarynek. Kroję na małe części 2 nektarynki i polewam je tym samym likierem, który używam do kremu. Odkładam żeby wchłonęły alkohol.
  1. Na garnku z gotującą się wodą ustawiam miskę z żółtkami, cukrem i alkoholem i mieszam trzepaczką do momentu aż masa zgęstnieje i stanie się puszysta. Trwa to około 5 minut, więc ręka może się nieco zmęczyć. Warto więc na początku mieszać powoli, oszczędzając siły na sam koniec, kiedy to masa zaczyna gęstnieć.

  2. Można by było w tym miejscu zakończyć przygotowywanie deseru i masą polać owoce, jednak ja ubijam jeszcze 200 ml śmietany kremówki (wysokoprocentowej) i dodaję do masy i dopiero polewam owoce. Pamiętam, że we włoskiej restauracji nie dodawaliśmy już śmietany.
Deser przechowuje się w lodówce, jednak nie powinien stać w niej dłużej niż dobę, bo wtedy krem podchodzi wodą i nie wygląda już apetycznie.

Jeśli chodzi o walkę ze szczupłą sylwetką, to muszę przyznać, że to jest dobry deser jedynie wtedy, kiedy chcemy odetchnąć od sałatek, wyrzeczeń lub kiedy musimy odetchnąć bo przychodzą do nas goście i nie możemy uciec od jedzenia, bo przecież nie będziemy patrzeć jak inni się objadają. Pamiętajmy tylko o zasadzie, żeby nie jeść takich deserów po 17.00 a wszystko będzie grało.

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem

Szakszuka z pieczoną papryką i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty
2

Surówka z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kopytka z pesto z jarmużu
2

Kopytka z pesto z jarmużu

napiecyku napiecyku
napiecyku

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
1

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Aloo gobi z młodymi ziemniakami

Aloo gobi z młodymi ziemniakam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czosnkowe grissini
1

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty