Kremowy budyń z ptysiowym groszkiem

Kremowy budyń z ptysiowym groszkiem

 


Zdjęcie - Kremowy budyń z ptysiowym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTen budyń "chodził" za mną od kiedy kupiłam owsiany groszek ptysiowy. Wreszcie po kilku tygodniach się doczekał.

 

To zdrowa wersja budyniu. Na napoju migdałowym, erytrolem oraz karobem. Ostatnio zastepuję nim kakao. Choć kakao ma mnóswto magnezu i innych cudownych składników, źle się po nim czuję. A karob jest łagodny dla żołądka, łagodzi objawy refluksu i poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu, działa wykrztuśnie, oczyszcza płuca.

Składniki na kremowy budyń z ptysiowym groszkiem:

  • 500 ml napoju migdałowego
  • 2 łyżki karobu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanili
  • 2 łyżki erytrolu/ksylitol/cukier kokosowy
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • groszek ptysiowy owsiany

 

Jak przygotować kremowy budyń z ptysiowym groszkiem?

Przelej 400 ml napoju migdałowego do garnka. Resztę napoju przelej do kubka do którego dodaj karob, skrobię ziemniaczaną i wybrany sposób posłodzenia budyniu oraz wanilię. Wszystko dobrze wymieszaj. Kiedy napój/mleko zacznie się gotować wlej zawartość kubka i zacznij mieszać trzepaczką aż zrobi się gęsty budyń. Zdejmij z ognia i dodaj masło i wmieszaj do goracego bydyniu masło. Następnie przelej do naczyń i posyp groszkiem ptysiowym.

Kategorie przepisów