Kremowa zupa z suszonych grzybów
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Zapach suszonych grzybów to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Ja za kapuśniakiem wigilijnym nie przepadam, ale lubię barszcz czerwony z uszkami oraz tę zupę właśnie z suszonych grzybów. Można jej nie miksować i podać np. z makaronem ale ja lubię kremy więc dzisiaj zapraszam na gładką wersję tej zupki.
Składniki- grzyby suszone - 40 g (1 opakowanie)
- marchewka - 1 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- masło - 2 łyżki
- śmietanka - 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Grzyby zalać wrzątkiem (ok. 500 ml). W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć, następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę, przesmażyć wszystko razem. Dodać wywar wraz z grzybami oraz ok. 1 l wody. Gotować wszystko razem ok. 15 min. Zdjąć z ognia i ostrożnie zmiksować. Wlać śmietankę, i ponownie zagotować. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z grzankami.