Kremowa zupa z czerwonej soczewicy i sera pleśniowego

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy i sera  pleśniowego

Dzisiaj polecam kolejną pyszną zupę. Naprawdę smakuje znakomicie i mówię  to ja, osoba, która za zupami nie przepada. Smak zupy to niewątpliwie zasługa soczewicy i selera naciowego, dodatkowo podkręcony serem pleśniowym. Soczewica to dla mnie takie niepozorne warzywo a wszystko z nią w składzie smakuje naprawdę znakomicie. Zupka jest błyskawiczna. Podałam z grzankami i szczypiorkiem.

Zdjęcie - Kremowa zupa z czerwonej soczewicy i sera  pleśniowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Ryż, fasola i ziarna, wyd. Reader's Digest + moje zmiany

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • olej do podsmażenia+ łyżka masła
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1,7 l dobrego wywaru warzywnego
  • 2 duże marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 100 g sera pleśniowego
  • posiekany szczypiorek
  • sól, pieprz

Rozgrzać olej z masłem w dużym rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 10 minut od czasu do czasu, aż zmięknie. Wrzucić do rondla opłukaną soczewicę i zalać wywarem. Doprowadzić do wrzenia, dodać marchewkę i seler naciowy. Doprowadzić z powrotem do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu aż soczewica i pozostałe warzywa będą miękkie. Zupę zestawić z ognia i zmiksować blenderem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Postawić z powrotem na ogniu i dodać pokrojony ser. Trzymać na ogniu aż się ser się rozpuści. Podawać z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów