Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką

Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką

Zupy nie cieszą się największą popularnością, a szkoda, bo zazwyczaj to najlepsza porcja witamin i składników odżywczych. Co więcej, forma podania świetnie wpływa na nasze trawienie, a zupy typowo warzywne, bez ciężkiej, tłustej i mięsnej bazy to samo zdrowie. O dobroczynnych właściwościach jarmużu mówić już dzisiaj nie trzeba. To pełne witamin warzywo, po latach zapomnienia, bije teraz rekordy popularności. Pamiętam, gdy jako dziecko wygrzebywałam w babcinym ogródku zielone, pikantne liście. Ten smak zapamiętałam, a przez wiele następnych lat nie mogłam znaleźć go nigdzie.

Na szczęście dzisiaj jarmuż można kupić niemal w każdym sklepie. Robimy z niego chipsy, dodajemy do sałatek, potrawek i smoothie, a ja dzisiaj polecam go w zupie z czarnym ryżem i maślaną fasolką. Zupa zachwyca nie tylko pięknym, zielonym kolorem, ale też smakiem. Na dodatek jest bardzo pożywna i zdrowa. Szczególnie teraz, zimą, warto sięgać po takie dania.

Zdjęcie - Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(4 porcje)

  • 200g jarmużu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 pędy selera naciowego
  • 1cm kłącza imbiru
  • 1 mała cebula
  • 1 zielone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 100g czarnego ryżu
  • 1 puszka (400g) białej fasoli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 50ml śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego
  • sól, pieprz do smaku
  • liść laurowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Selera i jabłko pokrój na podobnej wielkości kawałki.
  • Posiekaj drobno imbir, chili i 1 ząbek czosnku.
  • Na oliwie podsmaż czosnek, chili i imbir nie rumieniąc.
  • Następnie dodaj ziemniaki, cebulę pokrojoną w pióra i seler.
  • Podsmaż około 1 minutę. Następnie dodaj jabłko i liść laurowy.
  • Po kolejnej minucie, dolej około 1,5-2l wody lub bulionu warzywnego i gotuj całość do miękkości.
  • Z jarmużu usuń twarde łodygi.
  • Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  • Gdy warzywa są miękkie, dodaj jarmuż i gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
  • Usuń liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na klarowanym maśle podsmaż odsączoną z zalewy fasolkę z rozmarynem i ostatnim ząbkiem czosnku. Gdy fasolka zacznie pękać, jest gotowa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na talerze wylej po porcji zupy, dodaj ugotowany ryż i fasolkę. Skrop oliwą i polej śmietanką kokosową.
  • Opcjonalnie, dodaj świeżą kolendrę.

Rada: Aby otrzymać wersję wegańską, zastąp masło klarowane dobrej jakości oliwą lub wegańskim odpowiednikiem masła.

Smacznego!

Jeśli interesują Was kulisy powstania moich zdjęć kulinarnych, także z tej sesji, zapraszam do Zuzi z Chilli Czosnek i Oliwa.

Zdjęcie - Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów