Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką
Zupy nie cieszą się największą popularnością, a szkoda, bo zazwyczaj to najlepsza porcja witamin i składników odżywczych. Co więcej, forma podania świetnie wpływa na nasze trawienie, a zupy typowo warzywne, bez ciężkiej, tłustej i mięsnej bazy to samo zdrowie. O dobroczynnych właściwościach jarmużu mówić już dzisiaj nie trzeba. To pełne witamin warzywo, po latach zapomnienia, bije teraz rekordy popularności. Pamiętam, gdy jako dziecko wygrzebywałam w babcinym ogródku zielone, pikantne liście. Ten smak zapamiętałam, a przez wiele następnych lat nie mogłam znaleźć go nigdzie.
Na szczęście dzisiaj jarmuż można kupić niemal w każdym sklepie. Robimy z niego chipsy, dodajemy do sałatek, potrawek i smoothie, a ja dzisiaj polecam go w zupie z czarnym ryżem i maślaną fasolką. Zupa zachwyca nie tylko pięknym, zielonym kolorem, ale też smakiem. Na dodatek jest bardzo pożywna i zdrowa. Szczególnie teraz, zimą, warto sięgać po takie dania.Składniki:
(4 porcje)
- 200g jarmużu
- 2 średnie ziemniaki
- 2 pędy selera naciowego
- 1cm kłącza imbiru
- 1 mała cebula
- 1 zielone chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 100g czarnego ryżu
- 1 puszka (400g) białej fasoli
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 gałązka rozmarynu
- 2-3 łyżki oliwy
- 50ml śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego
- sól, pieprz do smaku
- liść laurowy
Przygotowanie krok po kroku:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Selera i jabłko pokrój na podobnej wielkości kawałki.
- Posiekaj drobno imbir, chili i 1 ząbek czosnku.
- Na oliwie podsmaż czosnek, chili i imbir nie rumieniąc.
- Następnie dodaj ziemniaki, cebulę pokrojoną w pióra i seler.
- Podsmaż około 1 minutę. Następnie dodaj jabłko i liść laurowy.
- Po kolejnej minucie, dolej około 1,5-2l wody lub bulionu warzywnego i gotuj całość do miękkości.
- Z jarmużu usuń twarde łodygi.
- Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Gdy warzywa są miękkie, dodaj jarmuż i gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
- Usuń liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na klarowanym maśle podsmaż odsączoną z zalewy fasolkę z rozmarynem i ostatnim ząbkiem czosnku. Gdy fasolka zacznie pękać, jest gotowa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na talerze wylej po porcji zupy, dodaj ugotowany ryż i fasolkę. Skrop oliwą i polej śmietanką kokosową.
- Opcjonalnie, dodaj świeżą kolendrę.
Rada: Aby otrzymać wersję wegańską, zastąp masło klarowane dobrej jakości oliwą lub wegańskim odpowiednikiem masła.
Smacznego!
Jeśli interesują Was kulisy powstania moich zdjęć kulinarnych, także z tej sesji, zapraszam do Zuzi z Chilli Czosnek i Oliwa.