Krem szpinakowy z jajkiem w koszulce
Pyszna, kremowa zupa ze szpinaku z dodatkiem jajka w koszulce to propozycja na bardzo zdrową zupkę zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Do zupy wykorzystałam świeży szpinak ,
ale można go zastapić mrożonym.
Nie pamiętam aby w dzieciństwie ktokolwiek zmuszał mnie do jedzenia szpinaku. W moim domu nie jadało się tego warzywa, a więc nie jestem do niego negatywnie nastawiona. Wręcz przeciwnie , lubię szpinak i jem go dość dużo zarówno na surowo jak i w równych potrawach gotowanych. To doskonałe warzywo, z którego można przyrządzić wiele fajnych dań.
Składniki:/2 porcje/
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 szalotki
- 100 g ziemniaków
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
Wykonanie:
-Przygotować bulion warzywny, w którym można ugotować ziemniaki potrzebne do zupy.
-Dokładnie umyty szpinak włożyć do wrzątku i gotować 2-3 minuty.Przełożyć na sitko i przelać zimną wodą.
-Cebulkę i czosnek zeszklić na maśle, dodać szpinak, ugotowane ziemniaki i niewielką ilość bulionu.
-Wszystko dokładnie zmiksować, dodać pozostały bulion .
- Zmiksowaną zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
-Zupę zagotować i przelać do miseczek ,a na środku umieścić kleksik kwaśnej śmietany.
-Podawać z jajkiem ugotowanym w koszulce.
Aby ugotować jajka należy:
W szerokim rondelku zagotować wodę ,wlać 1 łyżkę octu / na ok.1,5 l/ wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień. Jajko wbić do niewielkiej miseczki i delikatnie wlać na środek wody z jak najmniejszej wysokości. Gotować ok.2,5 minuty. Po ugotowaniu delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i umieścić w gorącej zupie. / po ugotowaniu pierwszego jajka należy usunąć resztki białka i włożyć kolejne/.
Krem szpinakowy doskonale smakuje również z paluszkami grissini.