Krajanka z masłem orzechowym, serkiem śmietankowym i karmelem
Niewysokie, ale pyszne ciasto o wyraźnym posmaku masła orzechowego, z warstwą serową zapieczoną na wierzchu. Może w moim wykonaniu nie zachwyca wyglądem, ale smakiem już tak. Moja rodzina nie mogła się go nachwalić. Cieszę się ogromnie, że trafiłam na ten przepis i z niego skorzystałam. Miło widzieć takie zadowolone buźki i kolejki do spiżarki po kolejny kawałek 😉
Ciasto:
- 120 g masła
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 2-3 łyżki masła orzechowego
Masa serowa:
- 250-270 g serka śmietankowego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietanki 30%
Karmel:
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1/3 szkl. śmietanki 30%
- 30 g masła
Ciasto będziemy zapiekać w całości, dlatego zaczynamy od przygotowania karmelu. Karmel robi się dosyć długo, na bardzo małym ogniu. W tym celu w rondelku umieszczamy cukier, śmietankę oraz masło. Rozpuszczamy całość na malutkim ogniu, a następnie gotujemy, aż do zgęstnienia (po przejechaniu drewnianą łopatką po dnie naczynia powinno minąć kilka sekund zanim masa połączy się ze sobą). Studzimy (wówczas karmel jeszcze zgęstnieje).
Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu, studzimy.
Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie wlewamy przestudzone masło, dodajemy masło orzechowe oraz mąkę. Miksujemy do połączenia.
Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą blaszkę (u mnie 21x28cm, może być mniejsza).
W misie miksera umieszczamy serek, cukier, jajko oraz śmietankę. Miksujemy do połączenia.
Masę wylewamy na przygotowane ciasto.
Na wierzchu rozprowadzamy karmel (u mnie zgęstniał ciut za bardzo).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym