Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Znasz kotleciki z gotowanych i surowych ziemniaków? Ja zrobiłam je po raz pierwszy. Przepis zapisałam sobie już dawno temu, z adnotacją, że pochodzi z Przyślij Przepis i z zamiarem wypróbowania go. Zaintrygowały mnie.

Te kotleciki w smaku i konsystencji nie są ani jak placki ziemniaczane, ani jak kotlety z gotowanych ziemniaków, tylko coś zupełnie innego.

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kotlety ziemniaczane z pieczarkami:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 250 g pieczarek, u mnie brązowe
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, mielona papryka, gałka muszkatołowa
  • olej do głębokiego smażenia

 

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami?

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami: Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziemniaki obieramy i dzielimy na połowę – jedną część gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drugą część ziemniaków, wraz z 1 cebulą, przepuszczamy przez maszynkę lub trzemy na drobnych oczkach tarki.

Starte ziemniaki przekładamy na sito i odstawiamy do odcieknięcia. Pod koniec lekko dociskamy, by odcisnąć z nich nadmiar płynu.

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na półplasterki.

Smażymy na rozgrzanej patelni, do zarumienienia. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i szczyptą mielonej papryki.

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę.

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do miski z ugotowanymi ziemniakami dodajemy starte ziemniaki. Wodę spod ziemniaków odlewamy, a do ziemniaków dodajemy zebraną na dnie garnka skrobię.

Dodajemy również podsmażone pieczarki, mąkę pszenną oraz jajko i przyprawy (sól, pieprz i szczyptę gałki).

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dokładnie mieszamy.

Formujemy niewielkie, płaskie kotleciki.

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy placki i smażymy z obu stron do zarumienienia (ja smażyłam powoli, na niezbyt mocnym ogniu, aby część z surowych ziemniaków miała szansę się usmażyć).

Podajemy z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub sosem tatarskim.

Myślę, że fajnie sprawdzi się też sos pieczarkowy na ciepło (o ile nie będzie to dla kogoś za duża ilość pieczarek 😉 ).

 

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów