Kotlety z pomidorową nutą (bezglutenowe)
Zrobiłam wczoraj pyszne kotlety z resztek :-) Wyszło ich 7 niedużych sztuk, w sam raz do pracy. Niestety jak rano wstałam okazało się że zostały tylko 3 (jakiś krasnolud się dobrał a później mówił że pyszne były :-) ), udało mi się zrobić zdjęcie pozostałym :-)
Składniki:
- pół kubka ugotowanego ryżu,
- 2 ugotowane ziemniaki,
- 2 małe cebulki ze szczypiorku + trochę szczypiorku,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- bułka tarta (bezglutenowa, lub zwykła w zależności od diety),
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz,
- olej.
Wykonanie:
Zmiksować blenderem ręcznym ryż z ziemniakami, dodać drobno posiekaną cebulę i szczypior, siemię lniane, koncentrat, przyprawić. Dodać tyle bułki żeby dało się bez problemu formować kotlety (bez tego masa jest bardzo klejąca), obtaczać je w bułce, smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z warzywmi, surówkami itp.
Smacznego!!!