Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami

Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g schabu (4 plastry)
  • ¾ szklanki cydru
  • 2 cebule
  • 2 jabłka, najlepiej renety
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • ½ łyżki cukru
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Jabłka obrać, pokroić na ósemki. Na niewielkiej patelni rozgrzać masło z niewielką ilością oleju Kujawskiego, dodać cukier i wrzucić jabłka. Podsmażać do zrumienienia z obu stron, odstawić na bok.


Cebulę pokroić w piórka. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą i pieprzem.


Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i tymianek, oprószyć solą. Smażyć, aż stanie się miękka i szklista. Zdjąć z patelni.


Na patelnię po cebuli dodać niewielką ilość oleju, zrumienić schab. Odwrócić na drugą stronę, dorzucić cebulę, podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dolać cydr, dusić na niewielkim ogniu przez ok. 10 min., aż większość płynu odparuje. W połowie gotowania na mięsie ułożyć jabłka.


Podawać z kaszą lub podsmażanymi kluskami. 



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert

Bułeczki miodowe pieczone z se…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Lukrowane pierniczki z czekoladą
1

Lukrowane pierniczki z czekola…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Tort makowy na kruchym spodzie
1

Tort makowy na kruchym spodzie

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasteczka kruche z makiem

Ciasteczka kruche z makiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Minikulebiaki z bigosem

Minikulebiaki z bigosem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Łosoś w pomarańczach na szpinaku z migdałami
1

Łosoś w pomarańczach na szpina…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Pie z jabłkiem i porem
1

Pie z jabłkiem i porem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Schab duszony z porem i marchewką
2

Schab duszony z porem i marche…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rolowana polędwiczka wieprzowa
1

Rolowana polędwiczka wieprzowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
2

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mac’n’cheese z boczkiem i brokułami

Mac’n’cheese z boczkiem i brok…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Baleron pieczony
2

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki