Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami

Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g schabu (4 plastry)
  • ¾ szklanki cydru
  • 2 cebule
  • 2 jabłka, najlepiej renety
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • ½ łyżki cukru
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Jabłka obrać, pokroić na ósemki. Na niewielkiej patelni rozgrzać masło z niewielką ilością oleju Kujawskiego, dodać cukier i wrzucić jabłka. Podsmażać do zrumienienia z obu stron, odstawić na bok.


Cebulę pokroić w piórka. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą i pieprzem.


Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i tymianek, oprószyć solą. Smażyć, aż stanie się miękka i szklista. Zdjąć z patelni.


Na patelnię po cebuli dodać niewielką ilość oleju, zrumienić schab. Odwrócić na drugą stronę, dorzucić cebulę, podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dolać cydr, dusić na niewielkim ogniu przez ok. 10 min., aż większość płynu odparuje. W połowie gotowania na mięsie ułożyć jabłka.


Podawać z kaszą lub podsmażanymi kluskami. 



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Żur zalewajka

Żur zalewajka

figmara figmara
figowe smaki

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
1

Klopsiki z białej kiełbasy w s…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami
1

Polędwiczka wieprzowa nadziewa…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Piersi kurczaka w boczku

Piersi kurczaka w boczku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Żurek z białą kiełbasą
1

Żurek z białą kiełbasą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Domowy zakwas na żurek
1

Domowy zakwas na żurek

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Pieczony królik
1

Pieczony królik

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią
2

Pieczona pierś indyka faszerow…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Roladki schabowe faszerowane jajkiem w sosie chrzanowym
1

Roladki schabowe faszerowane j…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Biały barszcz z grillowaną białą kiełbasą i jabłkiem

Biały barszcz z grillowaną bia…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Szynka pieczona w winie z żurawiną

Szynka pieczona w winie z żura…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Wiejski żurek w chlebie
2

Wiejski żurek w chlebie

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia