Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami

Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami
Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety schabowe duszone z cebulą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g schabu (4 plastry)
  • ¾ szklanki cydru
  • 2 cebule
  • 2 jabłka, najlepiej renety
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • ½ łyżki cukru
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Jabłka obrać, pokroić na ósemki. Na niewielkiej patelni rozgrzać masło z niewielką ilością oleju Kujawskiego, dodać cukier i wrzucić jabłka. Podsmażać do zrumienienia z obu stron, odstawić na bok.


Cebulę pokroić w piórka. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą i pieprzem.


Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i tymianek, oprószyć solą. Smażyć, aż stanie się miękka i szklista. Zdjąć z patelni.


Na patelnię po cebuli dodać niewielką ilość oleju, zrumienić schab. Odwrócić na drugą stronę, dorzucić cebulę, podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dolać cydr, dusić na niewielkim ogniu przez ok. 10 min., aż większość płynu odparuje. W połowie gotowania na mięsie ułożyć jabłka.


Podawać z kaszą lub podsmażanymi kluskami. 



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów