Kotlety ryżowe ze szpinakiem + film
- składniki na 20 sztuk
1,5 szklanki ryżu
4 ugotowane na twardo jajka
1 surowe jajko
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
szklanka bułki tartej
olej do smażenia
czarny pieprz
sól
- przepis
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.
Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka drobno siekamy i dodajemy do ryżu.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy rozmrożony szpinak i całość dusimy do momentu odparowania wody, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz odrobinę soli, wszystko mieszamy zdejmujemy z ognia i dodajemy do miski z ryżem i jajkami.
Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do pozostałych składników, dodajemy również surowe jajko, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową, starannie mieszamy.
Z gotowego farszu formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano a po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.