Kotlety mielone ze szpinakiem i boczkiem

Kotlety mielone ze szpinakiem i boczkiem

Zdjęcie - Kotlety mielone ze szpinakiem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne kotleciki mielone z dodatkiem świeżego szpinaku i boczku wędzonego. Tak sobie wymyśliliśmy na obiad. Smakowały wszystkim, nawet dzieciom. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g wędzonego boczku (u mnie plasterki)
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka ketchupu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia


1. Szpinak umyć, posiekać. Boczek pokroić w paseczki. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy kilka minut. Studzimy.
2. Do miski dajemy mięso, wbijamy do niego jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, musztardę, ketchup, podsmażony szpinak i boczek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy rękami. W rękach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotleciki powinny ładnie się zarumienić :-)

Zdjęcie - Kotlety mielone ze szpinakiem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety mielone ze szpinakiem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety mielone ze szpinakiem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów