Kotlety drobiowe z cukinią i czosnkiem
Lekkie kotlety z piersi kurczaka z dodatkiem startej, młodej cukinii, doprawione ziołami i czosnkiem. Kotlety smażyłam na patelni grillowej, dzięki temu mięso zyskuje ciekawą fakturę i nie pochłania za dużo tłuszczu. Kotlety smakują z sezonową surówką, ryżem i kaszą ?
Składniki / 4 porcje
- 3 mniejsze piersi z kurczaka
- 150 g młodej cukinii
- 1 małe jajko
- 2 – 3 łyżki bułki tartej
- spora szczypta tymianku i rozmarynu
- 3 małe ząbki czosnku
- sól morska i pieprz
- olej do smażenia
Cukinię ścieram na dużych oczkach, delikatnie posypuję solą i odstawiam na 5 minut. Piersi z kurczaka kroję na mniejsze kawałki i mielę. Przekładam do miseczki. Z cukinii wyciskam nadmiar soku. Czosnek drobno siekam. Do miseczki z mięsem dodaję cukinię, czosnek, jajko i przyprawy. Wszystko mieszam, dodaję bułkę tartą i ponownie wyrabiam masę. Z masy odrywam kawałki wielkości mandarynki i delikatnie spłaszczam. Na patelni grillowej rozgrzewam niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz daję kotlety. Smażę z każdej strony na rumiano, około 4 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety od razu podaję. Smacznego ?