Kotlety drobiowe z cukinią i czosnkiem

Kotlety drobiowe z cukinią i czosnkiem
Lekkie kotlety z piersi kurczaka z dodatkiem startej, młodej cukinii, doprawione ziołami i czosnkiem. Kotlety smażyłam na patelni grillowej, dzięki temu mięso zyskuje ciekawą fakturę i nie pochłania za dużo tłuszczu. Kotlety smakują z sezonową surówką, ryżem i kaszą ?

Zdjęcie - Kotlety drobiowe z cukinią i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 4 porcje
  • 3 mniejsze piersi z kurczaka
  • 150 g młodej cukinii
  • 1 małe jajko
  • 2 – 3 łyżki bułki tartej
  • spora szczypta tymianku i rozmarynu
  • 3 małe ząbki czosnku
  • sól morska i pieprz
  • olej do smażenia

Cukinię ścieram na dużych oczkach, delikatnie posypuję solą i odstawiam na 5 minut. Piersi z kurczaka kroję na mniejsze kawałki i mielę. Przekładam do miseczki. Z cukinii wyciskam nadmiar soku. Czosnek drobno siekam. Do miseczki z mięsem dodaję cukinię, czosnek, jajko i przyprawy. Wszystko mieszam, dodaję bułkę tartą i ponownie wyrabiam masę. Z masy odrywam kawałki wielkości mandarynki i delikatnie spłaszczam. Na patelni grillowej rozgrzewam niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz daję kotlety. Smażę z każdej strony na rumiano, około 4 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety od razu podaję. Smacznego ?

Zdjęcie - Kotlety drobiowe z cukinią i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów