Kotlet schabowy z duszoną kapustą włoską

Kotlet schabowy z duszoną kapustą włoską
Zdjęcie - Kotlet schabowy z duszoną kapustą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet schabowy z duszoną kapustą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet schabowy z duszoną kapustą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet schabowy z duszoną kapustą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet schabowy z duszoną kapustą włoską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ok 600 g schabu wieprzowego bez kości
  • ok. 1,2 kg kapusty włoskiej
  • 120 g parmezanu
  • 80 g bułki tartej
  • 150 ml Oliwiera z oliwą z oliwek
  • 100 g cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 25 g mąki pszennej
Przygotowanie

Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w cienkie piórka.


Na niewielkiej ilości Oliwiera szklimy cebulę. Po chwili dodajemy kapustę i smażymy aż zacznie lekko wiotczeć. Podlewamy niewielką ilością wody lub bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, do miękkości.


Gdy kapusta jest miękka, dodajemy do niej 50 g startego parmezanu. Mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


Schab dzielimy na plastry. Każdy rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy mięso solą i pieprzem z obu stron.


Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem.


Smażymy na Oliwierze na złoty kolor z obu stron.


Kotlety podajemy z kapustą.




Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów