Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty

Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty
Zdjęcie - Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ok. 600 g schabu wieprzowego bez kości (4 kotlety)
  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 10 g mąki pszennej
  • 300 g czerwonej kapusty
  • 100 g jabłek (1 jabłko)
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 30 g ziaren słonecznika
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 g miodu
  • ok 150 ml oleju Kujawski 3 Ziarna
Przygotowanie

Kapustę szatkujemy dość cienko. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, słonecznik oraz starte jabłko.


50 ml Kujawskiego mieszamy z miodem, sokiem z cytryny. Polewamy sałatkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.


Mięso dzielimy na 4 kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną gorczycą. Oprószamy mąką z obu stron.


W jednym naczyniu rozmącamy jajka, a w drugim mieszamy bułkę tartą z pestkami dyni. Panierujemy kotlety w jajku i bułce.


Na patelni rozgrzewamy 100 ml Kujawskiego 3 Ziarna. Smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. 


Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu, kładąc kotlety na ręczniku papierowym.


Podajemy z surówką z czerwonej kapusty.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów