Kotleciki ryżowo – owsiane.

Kotleciki ryżowo – owsiane.

Długi weekend znów okazał się zbyt krótki.

Na szczęście nie na tyle, by nie móc pobuszować choć odrobinę w kuchni.

Postawiłam na lekkie, letnie dania, choć pogoda nie dopisała.

Dużo warzyw, zieleniny, piękne kolory i zdecydowane smaki.

Tak powstały kotleciki ryżowo owsiane – rumiane, chrupiące, sycące, choć nie do przesady. Pełne smacznej energii na całe popołudnie.

Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno, podane z soczyście zieloną sałatą lub ulubionym sosem.

Kiedyś polecałam Wam kotlety ryżowe z sosem pieczarkowym, dzisiejsza propozycja jest nieco inna, choć równie pyszna. Zdecydowanie bardziej letnia.

Polecam!

Zdjęcie - Kotleciki ryżowo – owsiane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka ryżu (białego lub brązowego)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • ulubiona sałata do podania
  • sok z cytryny
  • szalotka
  • oliwa
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane wsypuję do miski. Wbijam jajko i zalewam zimnym mlekiem. Odstawiam na 1-2 godziny, by płatki wchłonęły wilgoć.
  • W tym czasie gotuję ryż na miękko. Studzę.
  • Gdy ryż jest zimny, dodaję do płatków owsianych i mieszam. Do tego etapu można przygotować wcześniej, rano lub nawet wieczorem, dzień wcześniej.
  • Siekam szczypiorek i natkę, doprawiam solą i obficie oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • Z masy formuję średniej wielkości kotleciki, dość mocno ściskając, by nie rozpadły się podczas smażenia.
  • Panieruję w jajku i bułce i smażę na rumiano na oliwie lub oleju z każdej strony.
  • Do sałaty dodałam posiekaną szalotkę, skropiłam sokiem z cytryny i oliwą. Oprószyłam solą i pieprzem do smaku. W innej wersji można całość skropić vinaigrettem lub dressingiem jogurtowym.
  • Usmażone kotleciki ułożyłam na sałacie.

Smacznego!

Zdjęcie - Kotleciki ryżowo – owsiane. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów