Kotleciki ryżowe z kalarepką i ziołami

Kotleciki ryżowe z kalarepką i ziołami
Zdjęcie - Kotleciki ryżowe z kalarepką i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotleciki ryżowe z kalarepką i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotleciki ryżowe z kalarepką i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotleciki ryżowe z kalarepką i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g świeżej kalarepy (1 duża)
  • 200 g białego ryżu
  • 150 g żółtego sera (np. cheddar)
  • 125 ml oleju Oliwier z pierwszego tłoczenia
  • 75 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ryż gotujemy w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Następnie wysypujemy do miski i lekko studzimy.


Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Przesmażamy na Oliwierze, aż lekko zmięknie. Dodajemy do ryżu.


Zioła drobno siekamy i dodajemy do ryżu z kalarepą.


Ser ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych składników razem z jajkiem.


Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.


Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.


Smażymy na Oliwierze na złoty kolor z obu stron.


Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów