Kotleciki rybne ( z dorsza ) z ryżem - najlepsze!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kotleciki rybne.
Niesamowicie smaczne, sycące i dzięki dodatkowi sosu ostrygowego – bardzo aromatyczne!
Takie kotleciki są świetnym pomysłem na obiad, ale też jako zamiennik do burgera i wkładka do bułki.
Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają.
Dodatek ryżu sprawia, że sycą na długie godziny.
Świetnym dodatkiem będzie do nich ulubiony sos, np. czosnkowy na bazie jogurtu albo pomidorowy z nutką chili.
Koniecznie wypróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* filet z dorsza – 300 g
* ugotowany ryż – 100 g
* duże jajko – 1 szt
* szczypiorek -1 pęczek
* mąka pszenna / żytnia – 4 łyżki
* sos ostrygowy – 1 płaska łyżeczka
* sól, pieprz, papryka, chili – do smaku
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dorsza mielimy, dodajemy ugotowany ryż, jajko, posiekany szczypiorek oraz mąkę.
Doprawiamy do smaku i wszystko razem wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy.
Formujemy kotleciki / klopsiki i zostawiamy na ok. 15 minut w lodówce.
Po tym czasie smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączamy na papierowym ręczniku i zajadamy!
Smacznego!