Kostka dyniowo - jabłkowa z kokosem
Kolejny niezwykle jesienny wypiek, z wykorzystaniem uwielbianej przeze mnie dyni i jabłek. Kostka dyniowo -jabłkowa z kokosem, to jedno z najlepszych ciast, które ostatnio pochłanialiśmy. Wypiek nietypowy, ale zjawiskowy w smaku. Genialne połączenie pure z dyni, z mlekiem skondensowanym, jabłkami, kokosem, solonymi orzeszkami i gorzką czekoladą. Raj dla podniebienia!
Przepis pochodzi z magazynu "Sweet Dreams" ( wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014r.)
Składniki:
spód:
- 250g ciasteczek pełnoziarnistych
- 120g masła
nadzienie
- 200g pure z dyni
- 2 jabłka
- 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 75g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 uprażonych solonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80g wiórków kokosowych
Ciasteczka zmielić w malakserze. Dodać pokrojone masło, zagnieść ciasto. Spód blaszki (ok. 20x30) wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciasteczkową masą. Mleko wymieszać z mąką, pure z dyni, proszkiem do pieczenia, startymi na tarce na dużych oczkach jabłkami, cynamonem, orzeszkami i posiekaną czekoladą. Powstałą masę wylać na ciasteczkowy spód. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto piec do zrumienienia w 175C, 35-45 minut. Po upieczeniu wystudzić. Po wystudzeniu ciasto pokroić na kwadraty.