Korzenny pasztet z grzybów

Korzenny pasztet z grzybów

Akcje Kulinarne są często dla mnie miłym pretekstem, by spróbować czegoś nowego. Pamiętam, jak w zeszłym roku, gdy Ptasia organizowała Weekend Korzenny odkryłam dla nas pyszną korzenną rybę i chleb etiopski. Nie skończyłam na weekendzie. Miałam wtedy ochotę na solidną ilość przypraw przez o wiele dłuższy czas. I rybę i chleb robiłam potem wielokrotnie, bo smakują świetnie. Tym razem też postanowiłam zrobić coś nowego. Ryzykowałam. Co to bowiem za pasztet złożony niemal z samych grzybów? Byłam jednak ciekawa, jak będzie smakował. Ciekawość to pierwszy stopień do piekła. A czasem do nieba. :-) Tym razem gdzieś po środku. :-) Smakuje, fajny eksperyment, zaspokoiłam ciekawość, ale raz wystarczy. :-))

Zdjęcie - Korzenny pasztet z grzybów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzenny pasztet z grzybów

10 dkg suszonych grzybów

szklanka bułki tartej

szklanka 30% śmietanki

4 jaja

4 cebule

3 ząbki czosnku

skórka otarta z 1 cytryny

po ćwierć łyżeczki przypraw: suszonego majeranku, szałwi, imbiru, zmielonych goździków, startej gałki muszkatołowej, zmielonego kminku, bazylii

sól oraz pieprz

2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

trochę oliwy

Umyte grzyby namoczyłam przez noc. Potem ugotowałam. Odcedziłam, gdy były już miękkie. Zostawiłam do ostygnięcia.

Bułkę wsypałam do miski i zalałam śmietanką, zostawiłam na pół godziny.

Cebule i czosnek drobno posiekałam i przesmażyłam.

Grzyby zmieliłam.

Wymieszałam bułkę ze śmietanką z grzybami i cebulą, jajkami, dodałam przyprawy, skórkę cytryny. Dokładnie wymieszałam.

Formę wysmarowałam masłem i obsypałam jej dno posiekanymi orzechami. Masę wylałam prawie do samych brzegów foremki. Wyrównałam. Piekłam w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

* źródło - "Pasztety nie tylko z mięsa" Hanna Szymanderska, wyd. Prószyński i S-ka

Zdjęcie - Korzenny pasztet z grzybów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów