Koreczki z melonem, prosciutto, serem i oliwkami
Koreczki to fajny pomysł na imprezę, czy po prostu spotkania ze znajomymi w domu. Szybko się je robi, można zaserwować je w efektowny sposób i dają niemal nieograniczone pole do popisu. Na wykałaczki można ponabijać niemal wszystko, co znajdziemy w lodówce. W swoich koreczkach postanowiłem pokusić się na włoskie zestawienie szynki parmeńskiej z melonem i dorzuciłem jeden z moich ulubionych serów o pięknej pomarańczowej barwie Red Leicester oraz zielone oliwki. Takie koreczki pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują! ;)
*
SKŁADNIKI
na około 30 koreczków
- pół melona
- 100 g prosciutto crudo lub innej szynki dojrzewającej
- 200 g dobrego sera żółtego (u mnie Red Leicester, fajnie sprawdzi się również Cheddar)
- 100 g oliwek (czarnych lub zielonych)
* PRZYGOTOWANIE
Z melona wydrąż pestki i pokrój go w grubą, ok. 2 cm kostkę. Prosciutto porwij na mniejsze kawałki. Ser żółty również pokrój w sporą kostkę. Na patyczki do koreczków lub krótkie wykałaczki wbijaj kolejno kawałki melona, prosciutto, ser oraz oliwki.
Takie koreczki można przygotować nawet dzień przed imprezą i przechowywać do tego czasu w lodówce.
*