Koreańskie hot dogi na patyku
koreańskie hot - dogi na patyku
Kolejny przepis kuchni koreańskiej czyli hot dogi na patyku. W Korei Południowej są jednym z bardziej popularnych street foodów. Są to hot dogi z serem. Fajna przekąska, szczególnie dla dzieci :-)
Źródło: link
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 180 ml mleka
- 2 szklanki panierki panko lub bułki tartej
- 6 cienkich parówek dobrej jakości
- ser żółty w plastrach i twardy ser mozzarella
- 6 patyczków do dań azjatyckich lub do szaszłyków
- keczup
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jeśli macie długą parówkę należy odkroić mały kawałek z każdej parówki (takie 1/3 parówki). Ukroić mały kawałek twardej mozzarelli - długość taka jak długość odkrojonej parówki. Parówkę i ser nadziać na patyczek. Jeśli macie krótsze parówki można owinąć parówki tylko plastrem sera topionego lub zwykłego żółtego sera - instrukcja w filmiku. Wsypać panierkę panko lub bułkę tartą na podłużny talerzyk. Można zamrozić kilka kromek chleba tostowego i zmiksować w blenderze kielichowym. Ciasto wlać również na podłużny talerzyk. Na patelnię wlać dość sporą ilość oleju. Olej nagrzać tak, żeby był bardzo ciepły. Każdego hot doga obtoczyć dość grubo w cieście, następnie szybko obtoczyć w panierce panko lub w bułce tartej. Postępować tak z każdym hot dogiem. Hot dogi kłaść na patelnię na głęboki tłuszcz. Na początku ustawić dużą moc palnika. Obracać z każdej strony formując okrągły kształt, zmniejszyć moc palnika w trakcie smażenia, aby hot - dogi nie były surowe w środku. Smażyć na złoty kolor, lekko ostudzić, podawać z keczupem.
Smacznego! Zapraszam również na: Koreańskie Kimchi
KOREAŃSKIE HOT - DOGI NA PATYKU (KOREAN HOT DOGS ON A STICK)KOREAŃSKIE HOT - DOGI NA PATYKU (KOREAN HOT DOGS ON A STICK)