Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut od chwili zagotowania lub do miękkości. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.
25 ml oleju Kujawski rozgrzewamy. Dodajemy 20 g mąki pszennej i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko i bulion, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Lekko przestudzony sos beszamelowy miksujemy z posiekanymi ziołami.
Wystudzone ziemniaki mieszamy z 200 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej oraz jajkiem.
Z ciasta formujemy lekko spłaszczony wałeczek i kroimy go na 2-3-cm kawałki. Tak przygotowane kopytka gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem Kujawskiego przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Na Kujawskim z czosnkiem i bazylią obsmażamy ugotowane kopytka.
Kopytka podajemy polane sosem ziołowym i posypane startym parmezanem.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl