Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym

Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym
Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml mleka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 220 g mąki pszennej
  • 70 ml oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 50 g startego parmezanu
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut od chwili zagotowania lub do miękkości. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.


25 ml oleju Kujawski rozgrzewamy. Dodajemy 20 g mąki pszennej i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko i bulion, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.


Lekko przestudzony sos beszamelowy miksujemy z posiekanymi ziołami.


Wystudzone ziemniaki mieszamy z 200 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej oraz jajkiem.


Z ciasta formujemy lekko spłaszczony wałeczek i kroimy go na 2-3-cm kawałki. Tak przygotowane kopytka gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem Kujawskiego przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.


Na Kujawskim z czosnkiem i bazylią obsmażamy ugotowane kopytka.


Kopytka podajemy polane sosem ziołowym i posypane startym parmezanem.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów