Kopytka z wędzonym boczkiem i szpiankiem
Po przygotowaniu tego dania zaczęłam się zastanawiać, jak powinnam je nazwać. Przepis na takie kluski figuruje w moich starych notatkach jako "leniwe". Trochę zaczęłam szukać i bardzo się zdziwiłam bo to jednak... nie leniwe. Leniwe to kluski na bazie sera, zdecydowanie bez ziemniaków... Chyba to jednak kopytka, a skoro to kopytka, to czy są to szagówki, jak na kopytka mówi się w rodzinnym domu mojego męża...? Jednak szagówki są tylko z ziemniaków. Więc to chyba po prostu kopytka, lecz czy na pewno - głowy nie dam sobie uciąć.
Bardzo zawiłe co do nazwy, proste do wykonania i niezwykle przepyszne. Można podać ze śmietaną, przyrumienioną bułką na maśle, może być na słodko i na słono. U mnie dzisiaj w sosie alla carbonara z dodatkiem świeżego szpinaku.
KOPYTKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM I SZPINAKIEM
SKŁADNIKI NA SOS:
Wlać śmietanę i doprawić pieprzem. Kiedy wszystko będzie gorące zestawić patelnię z ognia. Do bulgoczącego sosu wlać rozbełtane żółtka, doprawić solą i wymieszać.
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu). Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia.
Gotowe kluski przełożyć do gorącego sosu, delikatnie wymieszać i podawać posypane startym serem i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli uznamy, że całość jest zbyt sucha, można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.
Bardzo zawiłe co do nazwy, proste do wykonania i niezwykle przepyszne. Można podać ze śmietaną, przyrumienioną bułką na maśle, może być na słodko i na słono. U mnie dzisiaj w sosie alla carbonara z dodatkiem świeżego szpinaku.
KOPYTKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM I SZPINAKIEM
SKŁADNIKI NA SOS:
- 20 dkg surowego, wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany (18%)
- 3 żółtka
- 10 dkg listków świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
Wlać śmietanę i doprawić pieprzem. Kiedy wszystko będzie gorące zestawić patelnię z ognia. Do bulgoczącego sosu wlać rozbełtane żółtka, doprawić solą i wymieszać.
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
- 50 dkg ziemniaków
- 50 dkg białego sera
- 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do podsypania stolnicy
- sól do gotowania
Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu). Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia.
Gotowe kluski przełożyć do gorącego sosu, delikatnie wymieszać i podawać posypane startym serem i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli uznamy, że całość jest zbyt sucha, można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.