Kopytka z kalafiora (dwa składniki)
Kopytka z kalafiora są wegańskie, zaskakujące w w smaku. Najlepiej smakują zrumienione na patelni na oliwie z domowym pesto.
Składniki na kopytka z kalafiora:
- kalafior średniej wielkości
- mąka orkiszowa
- sól
Jak przygotować kopytka z kalafiora?
Kalafior rozdrobnić w malakserze na bardzo drobno i przełożyć do dużej miski. Dosypać ok. 3/4 szklanki mąki i zagnieść ciasto w razie potrzeby dosypać mąkę. Podzielić ciasto na mniejsze części i z każdej uformować wałek a następnie pokroić na kluski. Gotową w osolonym wrzątku. Po wypłynięciu jeszcze 2 minuty.
Dodatek:
Składniki na domowe pesto:
- doniczka bazylii
- nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie)
- 5 sztuk orzechów włoskich w skorupkach
- sól i pieprz
- skórka z cytryny
- ząbek czosnku
- oliwa
Jak przygotować domowe pesto?
Orzechy obrać i i prażyć na patelni. Umyte i suche liście bazylii i resztę składników zmiksować. Przełożyć do czystego słoiczka.