Kopytka z kalafiora (dwa składniki)

Kopytka z kalafiora (dwa składniki)

 


Zdjęcie - Kopytka z kalafiora (dwa składniki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKopytka z kalafiora są wegańskie, zaskakujące w w smaku. Najlepiej smakują zrumienione na patelni na oliwie z domowym pesto.

 

Składniki na kopytka z kalafiora:

  • kalafior średniej wielkości
  • mąka orkiszowa
  • sól

Jak przygotować kopytka z kalafiora?

Kalafior rozdrobnić w malakserze na bardzo drobno i przełożyć do dużej miski. Dosypać ok. 3/4 szklanki mąki i zagnieść ciasto w razie potrzeby dosypać mąkę. Podzielić ciasto na mniejsze części i z każdej uformować wałek a następnie pokroić na kluski. Gotową w osolonym wrzątku. Po wypłynięciu jeszcze 2 minuty.

 

Dodatek:

Składniki na domowe pesto:

  • doniczka bazylii
  • nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie)
  • 5 sztuk orzechów włoskich w skorupkach
  • sól i pieprz
  • skórka z cytryny
  • ząbek czosnku
  • oliwa

 

Jak przygotować domowe pesto?

Orzechy obrać i i prażyć na patelni. Umyte i suche liście bazylii i resztę składników zmiksować. Przełożyć do czystego słoiczka.

Kategorie przepisów