Kopytka warzywne (gnocchi di verdura)
Kopytka najczesciej robimy tylko z ziemniakow,ja natomiast staram sie przelamac ten zwyczaj i dzisiaj na przyklad zrobilam kopytka warzywne.
Same ziemniaki to nie wystarczy ,aby zaspokoic wrazliwe podniebienia domowych smakoszy,wiec dorzucilam kilka warzyw - no i mamy wspanialy efekt.
Zapraszam!
Kopytka warzywne ( gnocchi di verdura )
.1 kg ziemniakow
.1/2 kg maki
.4 marchewki
.3 lodygi selera naciowego
.1 cukinia
.1 cebula
.3 zabki czosnku
.groszek mrozony
.oliwa z oliwek
.sol
Wykonanie
Ziemniaki i marchew obieramy ze skorki,kroimy na czesci ,pluczemy i zalewamy woda.
Cukinie kroimy na male czastki,seler obieramy z wlokien ,kroimy i dokladamy do garnka.
Dodajemy obrana cebule ,czosnek,solimy i wszystko gotujemy do miekkosci.
Ugotowane warzywa dokladnie odcedzamy z wody,stawiamy garnek ponownie na ogniu i calosc chwilke odparowujemy .
Wszystkie warzywa przepuszczamy przez maszynke do miesa ,lub ugniatamy tluczkiem do ziemniakow- studzimy.
Zimna mieszanke warzywna,wykladamy na deske,dodajemy powoli make i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na czasci,robimy z nich waskie waleczki, nastepnie kroimy na male czasci.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem groszku mrozonego.
Gotowe wykladamy na talerz,polewamy sosem pomidorowym lub jedynie oliwa z oliwek- pycha!
Smacznego!