Kopytka warzywne (gnocchi di verdura)

Kopytka warzywne (gnocchi di verdura)

Kopytka najczesciej robimy tylko z ziemniakow,ja natomiast staram sie przelamac ten zwyczaj i dzisiaj na przyklad zrobilam kopytka warzywne.

Same ziemniaki to nie wystarczy ,aby zaspokoic wrazliwe podniebienia domowych smakoszy,wiec dorzucilam kilka warzyw - no i mamy wspanialy efekt.

Zapraszam!

Zdjęcie - Kopytka warzywne ( gnocchi di verdura ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopytka warzywne ( gnocchi di verdura ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kopytka warzywne ( gnocchi di verdura )

.1 kg ziemniakow

.1/2 kg maki

.4 marchewki

.3 lodygi selera naciowego

.1 cukinia

.1 cebula

.3 zabki czosnku

.groszek mrozony

.oliwa z oliwek

.sol

 

Wykonanie

Ziemniaki i marchew obieramy ze skorki,kroimy na czesci ,pluczemy i zalewamy woda.

Cukinie kroimy na male czastki,seler obieramy z wlokien ,kroimy i dokladamy do garnka.

Dodajemy obrana cebule ,czosnek,solimy i wszystko gotujemy do miekkosci.

Ugotowane warzywa dokladnie odcedzamy z wody,stawiamy garnek ponownie na ogniu i calosc chwilke odparowujemy .

Wszystkie warzywa przepuszczamy przez maszynke do miesa ,lub ugniatamy tluczkiem do ziemniakow- studzimy.

Zimna mieszanke warzywna,wykladamy na deske,dodajemy powoli make i zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na czasci,robimy z nich waskie waleczki, nastepnie kroimy na male czasci.

Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem groszku mrozonego.

Gotowe wykladamy na talerz,polewamy sosem pomidorowym lub jedynie oliwa z oliwek- pycha!

Smacznego!

Kategorie przepisów