Koperty z ciasta francuskiego z morelami

Koperty z ciasta francuskiego z morelami

Smaczna przekąska na szybko dla niezapowiedzianych wcześniej gości, kruche koperty z ciasta francuskiego wypełnione morelami. Wystarczy krótko podgotować morele i napełnić kieszonki z ciasta francuskiego, całość krótko zapiec w piekarniku. Z klasycznego kawałka ciasta francuskiego, wychodzi sześć kruchych ciasteczek, w sam raz na spotkanie w małym gronie 🙂

Zdjęcie - Koperty z ciasta francuskiego z morelami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na koperty z ciasta francuskiego z morelami:

6 sztuk

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 5 dużych lub 6 mniejszych moreli
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • garść płatków migdałowych ( opcjonalnie )
  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie kopert z ciasta francuskiego z morelami:

Morele dokładnie umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój razem ze skórką na większą kostkę. Wrzuć do małego garnka, dodaj cukier i sok z cytryny, pomieszaj. Całość gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż owoce zaczną się rozpadać. Odlej do szklanki nadmiar soku z garnka.

Ciasto francuskie, pokrój na sześć równych kwadratów. Pierwszy kwadrat odłóż na bok, i rozciąg ostrożnie wałeczkiem. Ciasto będzie wtedy cieńsze, ale zwiększy swoją powierzchnie.

Zdjęcie - Koperty z ciasta francuskiego z morelami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Koperty z ciasta francuskiego z morelami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Koperty z ciasta francuskiego z morelami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Koperty z ciasta francuskiego z morelami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Połowę kwadratu, gęsto ponacinaj radełkiem lub nożem. Nie rozcinaj do końca, brzeg powinien zostać złączony. Nienaciętą połowę, nałóż na naciętą. Na powstały prostokąt, nałóż morelowy farsz. Przeciwległe boki złóż do środka tak, żeby powstał trójkąt. Podstawę trójkąta, możesz skleić za pomocą widelca, nałożone brzegi zlep ze sobą, za pomocą dłoni.

 

Zdjęcie - Koperty z ciasta francuskiego z morelami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Koperty z ciasta francuskiego z morelami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Koperty z ciasta francuskiego z morelami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powstałe trójkąty, posmaruj rozkłóconym jajkiem, można też posypać płatkami migdałów.

Trójkąty ułóż na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz około 20 minut, na wyższej półce piekarnika. Pod koniec pieczenia, można dać koperty na samą górę. Wierzch ma grubszą warstwę ciasta, dlatego dłużej się dopieka. Kiedy koperty się zarumienią, wyciąg z piekarnika i posyp cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Uwagi – jeżeli chcesz ułatwić sobie pracę, nałóż farsz na nienaciętą część kwadratu i przykryj naciętą połową, powstanie prostokątne ciastko, a efekt smakowy ten sam.

Zdjęcie - Koperty z ciasta francuskiego z morelami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów