Koper włoski zapiekany z mozzarellą w pomidorach
Pyszna zapiekanka warzywna, którą można podać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Szczególnie polecam na lekką, ciepłą kolację. Koper włoski należy do moich ulubionych warzyw i mogę go jadać pod każda postacią. Świetnie smakuje na surowo , doskonale sprawdza się w każdego rodzaju zapiekankach. Tym razem z mozzarellą i sosem pomidorowym. Pycha!
Składniki:/ 3-4 porcje/
- 4 bulwy kopru włoskiego
- 350 g pomidorów w zalewie
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 250 g mozzarelli
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Koper obrać, usunąć stwardniałe części.
Przekroić na ćwiartki i ugotować w dużej ilości osolonej wody /ok.10 min/.
Przełożyć na sitko do odsączenia i przestudzenia.
Rozgrzać oliwę , dodać pomidory /pokrojone/ wraz z zalewą, listki laurowe, doprawić solą, pieprzem i gotować ok.5 -6 min.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Mozzarellę pokruszyć na drobne kawałki.
Układać warstwami : ugotowany koper , sos pomidorowy, mozzarellę , posypać startym parmezanem i suszonym koperkiem. Warstwę końcową powinien stanowić sos, mozzarella i starty parmezan.
Przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C na ok.20 min. Wierzch powinien być lekko przyrumieniony.
Podawać z pieczywem