Koktajl z pieczonej dynii - pucharek zdrowia i urody

Koktajl z pieczonej dynii - pucharek zdrowia i urody
Zdjęcie - Koktajl z pieczonej dynii - pucharek zdrowia i urody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Koktajlem z pieczonej dyni otwieram tegoroczny sezon dyniowy. Pierwsza porcja dynii upieczona i sukcesywnie zużywam przygotowane dyniowe puree do jesiennych dań (po instrukcje zapraszam tutaj).
Pomarańczowa piękność idealnie nadaje się na śniadaniowy koktajl, ponieważ jest bogata w pektyny i syci na długo. Nie wspomnę o walorach zdrowotnych i leczniczych, bo tych posiada bez liku. Walory zdrowotne proponowanego koktajlu podnosi do trzeciej potęgi dodatek pestek dynii i oleju dyniowego.
Dzięki zawartości celulozy ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, zapobiega otyłości i gromadzeniu się cholesterolu, a to czyni ją idealnym posiłkiem przy odchudzaniu. Ponadto odkwasza organizm, dostarczy multum karotenu, cynku i potasu.
Nie zapominaj o pestkach dynii. To źródło witaminy E, cynku i naturalnych antyoksydantów. Tutaj stanowią świetną posypką do koktaju. Dodatek oleju z pestek dyni nie tylko smakuje oszałamiająco, ale zwiększy wchłanialność witamin.

Zdjęcie - Koktajl z pieczonej dynii - pucharek zdrowia i urody - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
2 czubate łyżki puree z dyni ( z przepisu tutaj)
1/4 świeżego ananasa
1 gruszka
1 banan
2 cm kawałek imbiru
1 łyżka oleju z dynii
200-250 ml wody mineralnej
pestki dynii - na posypkę

Wykonanie:
  • obrać owoce i imbir, pokroić na mniejsze kawałki
  • do blendrea wlać wodę, następnie umieścić kolejne składniki. Zmiksować do pożądanej konsystencji
  • podawać zaraz po przygotowaniu posypane pestkami dynii
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Koktajl z pieczonej dynii - pucharek zdrowia i urody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów