Koktajl z gotowanych buraków /dwa smaki/
Pyszny , odżywczy , oczyszczający, łatwostrawny i niskokaloryczny koktajl z buraczków, to kolejny napój , który śmiało mogę zaliczyć do ulubionych. Piękny , głęboki buraczkowy kolor, delikatny smak i mnóstwo zalet. Oczywiście polecam użyć buraczki surowe, ponieważ mają zdecydowanie więcej wartości odżywczych i witamin, ale czasem zamiast barszczyku na obiad można zaserwować sobie coś na szybko. Gotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny , dlatego nie wskazane są dla diabetyków i osób stosujących dietę odchudzającą. Ale za to surowy.....czerwony burak leczy i chyba wiemy o tym wszyscy. Czasem jednak warto przypomnieć o jego szczególnych zaletach /zobacz/ i docenić ich moc /zobacz/.
Dlaczego warto jeść buraki ? /zobacz/
Ponieważ mam chwilowy problem z kupieniem surowych buraków muszę zadowolić się ugotowanym ,próżniowo zapakowanym, ale całkiem niezłym w smaku.
1. Koktajl z buraka i mleka migdałowego Składniki: / 2 porcje /
- 2 buraki ugotowane ze skórką
- 2 szklanki schłodzonego mleka migdałowego
- sok z cytryny /do smaku/
- miód/ do smaku/
- zielony koperek/ suszony lub świeży/
Zimne,obrane, pokrojone buraczki umieścić w blenderze, dodać mleko i zmiksować. Otrzymany napój / można przecedzić przez sitko/ dosłodzić miodem i sokiem cytrynowym w/g własnego smaku, dodać posiekany koperek, wymieszać i przelać do szklanek.
2.Koktajl z buraka i suszonej żurawiny Składniki:/2 porcje/
- 2 buraki ugotowane ze skórką
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- ok.1,5 szklanki schłodzonego jogurtu naturalnego lub kefiru
- 1 łyżka miodu
Żurawinę zalać odrobiną wrzątku i odstawić do chwili, kiedy owoce zmiękną. W blenderze umieścić zimne, obrane, pokrojone buraki. Dodać namoczoną żurawinę i jogurt. Całość zmiksować, doprawić do smaku miodem i rozlać do szklanek. Jeśli napój jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go niewielką ilością wody mineralnej.