Koktajl z gotowanych buraków /dwa smaki/

Koktajl z gotowanych  buraków  /dwa smaki/


Zdjęcie - Koktajl z gotowanych  buraków  /dwa smaki/ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszny , odżywczy , oczyszczający, łatwostrawny i niskokaloryczny koktajl z buraczków, to kolejny napój , który śmiało mogę zaliczyć do ulubionych. Piękny , głęboki buraczkowy kolor, delikatny smak i mnóstwo zalet. Oczywiście polecam użyć buraczki surowe, ponieważ mają zdecydowanie więcej wartości odżywczych i witamin, ale czasem zamiast barszczyku na obiad można zaserwować sobie coś na szybko. Gotowane buraki mają wysoki indeks glikemiczny , dlatego nie wskazane są dla diabetyków i osób stosujących dietę odchudzającą. Ale za to surowy.....czerwony burak leczy i chyba wiemy o tym wszyscy. Czasem jednak warto przypomnieć o jego szczególnych zaletach /zobacz/ i docenić ich moc /zobacz/.
Dlaczego warto jeść buraki ? /zobacz/
Zdjęcie - Koktajl z gotowanych  buraków  /dwa smaki/ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ponieważ mam chwilowy problem z kupieniem surowych buraków muszę zadowolić się ugotowanym ,próżniowo zapakowanym, ale całkiem niezłym w smaku.
1. Koktajl z buraka i mleka migdałowego Składniki: / 2 porcje /

  • 2 buraki ugotowane ze skórką
  • 2 szklanki schłodzonego mleka migdałowego
  • sok z cytryny /do smaku/
  • miód/ do smaku/
  • zielony koperek/ suszony lub świeży/

Zimne,obrane, pokrojone buraczki umieścić w blenderze, dodać mleko i zmiksować. Otrzymany napój / można przecedzić przez sitko/ dosłodzić miodem i sokiem cytrynowym w/g własnego smaku, dodać posiekany koperek, wymieszać i przelać do szklanek.
2.Koktajl z buraka i suszonej żurawiny Składniki:/2 porcje/

  • 2 buraki ugotowane ze skórką
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • ok.1,5 szklanki schłodzonego jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1 łyżka miodu


Żurawinę zalać odrobiną wrzątku i odstawić do chwili, kiedy owoce zmiękną. W blenderze umieścić zimne, obrane, pokrojone buraki. Dodać namoczoną żurawinę i jogurt. Całość zmiksować, doprawić do smaku miodem i rozlać do szklanek. Jeśli napój jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go niewielką ilością wody mineralnej.


Zdjęcie - Koktajl z gotowanych  buraków  /dwa smaki/ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów