Koktajl z czerwonej kapusty i czerwonej porzeczki


Koktajl jest godny polecenia ze względu na ogromną ilość antocyjanów (antyoksydantów) w czerwonej kapuście i nieco mniejszą, ale również obecną w czerwonej porzeczce. Nie są one niestety magazynowane w organiźmie człowieka, dlatego tak ważne jest to, by zadbać o ich obecność w codziennej diecie.

3/4 szklanki pociętej czerwonej kapusty
3/4 szklanki czerwonej porzeczki
1 dojrzała gruszka (brzoskwinia, banan)
3/4 szklanki wody mineralnej
kawałeczek obranego imbiru
1 łyżka oleju
Wykonanie:
- porzeczki umyć, obrać z szypułek. Gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Kapustę drobno pokroić
- wszystkie skladniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić zaraz po przygotowaniu