Koktajl z czerwonej kapusty i czerwonej porzeczki
Korzystajmy z sezonowych owoców i warzyw, bo ich wpływ na nasze zdrowie jest nieoceniony. Co powiecie na koktajl z czerwonej kapusty z dodatkiem czerwonej porzeczki? Takie połączenie zapropomowała w TV śniadaniowej Dominika, zwyciężczyni Master Szefa. Czerwony mix owocowo - warzywny tak mnie zaintrygował, że gdy tylko upolowałam czerwone porzeczki, przygotowałam to cudo. Piliśmy go z dodatkiem brzoskwinii, gruszki i banana. Wszystkie połączenia bardzo nam smakowały.
Koktajl jest godny polecenia ze względu na ogromną ilość antocyjanów (antyoksydantów) w czerwonej kapuście i nieco mniejszą, ale również obecną w czerwonej porzeczce. Nie są one niestety magazynowane w organiźmie człowieka, dlatego tak ważne jest to, by zadbać o ich obecność w codziennej diecie.
Składniki na 2 porcje:
3/4 szklanki pociętej czerwonej kapusty
3/4 szklanki czerwonej porzeczki
1 dojrzała gruszka (brzoskwinia, banan)
3/4 szklanki wody mineralnej
kawałeczek obranego imbiru
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Koktajl jest godny polecenia ze względu na ogromną ilość antocyjanów (antyoksydantów) w czerwonej kapuście i nieco mniejszą, ale również obecną w czerwonej porzeczce. Nie są one niestety magazynowane w organiźmie człowieka, dlatego tak ważne jest to, by zadbać o ich obecność w codziennej diecie.
Składniki na 2 porcje:
3/4 szklanki pociętej czerwonej kapusty
3/4 szklanki czerwonej porzeczki
1 dojrzała gruszka (brzoskwinia, banan)
3/4 szklanki wody mineralnej
kawałeczek obranego imbiru
1 łyżka oleju
Wykonanie:
- porzeczki umyć, obrać z szypułek. Gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Kapustę drobno pokroić
- wszystkie skladniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić zaraz po przygotowaniu