Koktajl z czerwonej kapusty i czerwonej porzeczki
![Koktajl z czerwonej kapusty i czerwonej porzeczki](/obrazek/duze/koktajl-z-czerwonej-kapusty-i-czerwonej-porzeczki-365558.jpeg)
![Zdjęcie: Koktajl z czerwonej kapusty i czerwonej porzeczki Zdjęcie - Koktajl z czerwonej kapusty i czerwonej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/365559.jpeg)
Koktajl jest godny polecenia ze względu na ogromną ilość antocyjanów (antyoksydantów) w czerwonej kapuście i nieco mniejszą, ale również obecną w czerwonej porzeczce. Nie są one niestety magazynowane w organiźmie człowieka, dlatego tak ważne jest to, by zadbać o ich obecność w codziennej diecie.
![Zdjęcie: Koktajl z czerwonej kapusty i czerwonej porzeczki Zdjęcie - Koktajl z czerwonej kapusty i czerwonej porzeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/365558.jpeg)
3/4 szklanki pociętej czerwonej kapusty
3/4 szklanki czerwonej porzeczki
1 dojrzała gruszka (brzoskwinia, banan)
3/4 szklanki wody mineralnej
kawałeczek obranego imbiru
1 łyżka oleju
Wykonanie:
- porzeczki umyć, obrać z szypułek. Gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Kapustę drobno pokroić
- wszystkie skladniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić zaraz po przygotowaniu